De hond met de kaas in zijn bek

Er was eens een hond, die stroopte de boerenerven af of daar ook iets van zijn gading te vinden was, want hij had honger. Toen kwam hij bij een boerderij, daar had de meid een flink brok kaas schoongeschrobd en dat lag onderaan op het droogrek met emmers. Hij dacht: tjonge, wat een heerlijk brok kaas! Hij greep het en koos het hazepad.
Maar onderweg moest hij over een plank die over een sloot lag. Het water was er spiegelglad en toen hij midden op die plank was, keek hij onder zich in het water. Daar was ook een hond! En te duivekater, ook die had een brok kaas in zijn bek! Door de weerkaatsing leek dat brok hem groter dan zijn eigen stuk. Hij dacht: ik spring boven op die hond en steel het van hem.
Zodoende opende hij zijn bek (natuurlijk moest hij daarbij zijn eigen stuk kaas loslaten), hij sprong in het water en wilde de kaas van die ander pakken. Maar plotseling was er geen hond en geen kaas meer. Zijn eigen brok dreef een eind weg en kwam op de bodem terecht, en hij zag het niet terug. Hij worstelde tegen de kant op, schudde zijn vacht en liep mismoedig zonder kaas naar huis.
*   *   *
Samenvatting
Een Friese fabel over hebzucht die gestraft wordt. Een hond jat een stuk kaas. Wanneer hij zijn eigen spiegelbeeld in het water ziet, denkt hij dat er nog een andere hond is met een stuk kaas in zijn bek. Hij springt pardoes het water in om het van die andere hond af te pakken.
Toelichting
De bron van de Friese versie van deze fabel is niet bekend. Het motief, hebzucht wordt gestraft, is echter een internationaal motief in volksverhalen. Het verhaal komt voor in zowel Noord- als Zuid-Nederland.
Uit: Y. Poortinga, De ring van het licht, no. 265, p. 390.