De muis die in een meisje veranderde

Er was eens een man van wie alle wensen in vervulling gegaan waren. Op een dag zat hij aan de oever van de rivier en zag een roofvogel vliegen met een muis in zijn klauwen. Plotseling opende de vogel zijn klauwen en het muisje viel vlak bij de man op de grond.
De muis die in een meisje veranderdeDe man had te doen met het beestje, pakte het voorzichtig op en stopte het in zijn mouw om het mee naar huis te nemen. Maar hij bedacht dat zijn vrouw zeker niet bereid zou zijn een muisje op te voeden. Daarom wenste hij dat de muis zou veranderen in een meisje. Zijn wens werd vervuld en voor hem stond een beeldschoon meisje. De man nam haar snel mee naar huis en zei tegen zijn vrouw: "Dit is mijn dochter, behandel haar als je eigen kind."
De jaren gingen voorbij, de man gaf het meisje een uitstekende opvoeding, maar vertelde haar nooit het geheim van haar gedaanteverwisseling. Toen zij twaalf jaar was zei hij: "Mijn kind: het is tijd dat wij een echtgenoot voor je zoeken die voor je zal zorgen. Vertel mij wie de man van je keuze is en hij zal je echtgenoot worden."
"Ik wil een sterke, krachtige man op wie ik kan rekenen," zei zij.
"Alleen de zon heeft die eigenschappen," zei de man en onmiddellijk ging hij naar de zon en zei: "Bij mij woont een heel mooi meisje van wie ik hou als van mijn eigen kind, wil jij met haar trouwen?"
"Er zijn er die sterker zijn dan ik," antwoordde de zon.
"Wie dan?" vroeg de man. "De wolk, die voor mij langsdrijft en mijn licht verduistert."
Dus ging de man naar de wolk en herhaalde het verzoek dat hij eerder de zon had gedaan. "Ik ken er één die sterker en krachtiger is dan ik," zei de wolk, "de wind die met mij doet wat hij wil." De man ging naar de wind om hem te vragen mèt zijn dochter te trouwen. "Je kunt beter naar die berg daar gaan, ik kan hem niet omver blazen, dus hij is sterker dan ik," antwoordde de wind.
De man ging naar de berg en deze zei: "De rat is sterker dan ik, hij knaagt een gang door mij heen zonder dat ik hem kan tegenhouden." En zo stond de man voor de rat en vroeg hem of hij zijn dochter wilde trouwen. "Hoe kan ik met haar trouwen, mijn holletje is zo klein," zei de rat. De man kwam terug bij het kind en vroeg haar of hij God zou vragen haar in een muis te veranderen. Het meisje stemde hiermee in en de wens werd onmiddellijk vervuld. Toen zij weer muis was trouwde zij met de rat.
*   *   *
Een kettingsprookje uit Marokko.
Marokkaanse traditie. Dit verhaal heeft veel gelijkenis met De Japanse steenhouwer.
Uit: Dejan Bogdanovie, Le lièvre et l'éléphant, Fables traditionelles arabes extraites de kalila et Dimna, Parijs, 1981, p. 73-75. 'La souris changée en fille'.
Baas boven baas, maar de beste oplossing ligt vaak dichterbij dan men denkt. Zie ook het Indiase verhaal De betovering die geen heil bracht.