Volksverhalen Almanak

Leeftijd:

*   *   *

De nozem en de non Samenvatting
Een lied van Cornelis Vreeswijk Lees het verhaal

Toelichting
Cornelis Vreeswijk (IJmuiden, 8 augustus 1937 – Stockholm, 12 november 1987) was een Nederlands-Zweeds zanger en liedschrijver.

Cornelis Vreeswijk werd in 1937 in IJmuiden geboren als oudste van vier kinderen. In 1948, Cornelis was toen twaalf jaar oud, verhuisde het gezin naar Stockholm in Zweden waar zijn vader, Jacob Cornelis Vreeswijk, nadat hij in Nederland een taxi- en garagebedrijfhad gehad, ging werken als automonteur. Het gezin remigreerde in 1961 naar Nederland, maar Cornelis en zijn zuster Ida bleven in Zweden wonen.

In Nederland is hij vooral bekend van liedjes als De nozem en de non en Misschien wordt het morgen beter. Zijn bekendheid in Scandinavië is echter veel groter. Zijn oeuvre daar bedroeg zo'n 35 langspeelplaten.

De zangstijl van Cornelis Vreeswijk kan het best worden omschreven als troubadour. Hij begeleidde zichzelf op gitaar, en werd soms ondersteund door een trio. Zijn teksten zijn maatschappijkritisch, met de nodige dosis sarcasme en humor.

Vreeswijk debuteerde in 1964 met Ballader och oförskämdheter (Ballades en onbeschaamdheden). Zijn grote doorbraak kwam in 1968 met Tio vackra visor och personliga person (Tien mooie wijsjes en persoonlijke persoon). Hij nam liederen op van Carl Michael Bellman (1740-1795, een Zweeds dichter). In 1973 verscheen zijn LP I stället för vykort (In plaats van ansichtkaarten), waarop hij stelling nam tegen de oorlog in Vietnam. Teksten van Victor Jara werden door hem in 1978 op de plaat gezet.

In 1985 werd bij Vreeswijk leverkanker geconstateerd. Hij stierf twee jaar later op 50-jarige leeftijd.
Bron: Wikipedia

Trefwoorden