Een goede les

Er was eens een jongen die heel stout en ondeugend was. Hij was ook erg ongehoorzaam en lui en hielp nooit zijn moeder eens bij de afwas. Ja, beste jongens en meisjes, ik ben het met jullie eens dat het helemaal geen lieve jongen was. Maar... hij was wel erg mooi en hij had een heel mooi, fijn, lief, stout jongenskontje. Daarom was Sint Nicolaas, die - zoals jullie weten - een echte kindervriend is, helemaal gek op hem.
Jullie willen allemaal graag wat van Sint Nicolaas, maar nu wilde Sint Nicolaas iets van die jongen, maar die jongen die moest niets van Sint Nicolaas hebben. Omdat Sint Nicolaas zou oud en zo dik en helemaal kaal op zijn hoofd was met allemaal kleine schilfertjes. En die jongen zei dus tegen Sint Nicolaas: "Ga weg, oude viezerd! Je bestaat niet eens echt!"
Jullie begrijpt wel hoe dat die goede lieve kindervriend Sint Nicolaas ten zeerste verdroot. Hij zon alsmaar op iets, waardoor hij die ongehoorzame luie, mooie jongen eens een lesje kon leren. Nu had die jongen wel gezegd dat Sint Nicolaas niet echt bestond, maar hij zette evengoed op Sinterklaasavond wel zijn schoen onder de schoorsteen. Sint Nicolaas die wist dat en kwam met zijn paard over het dak.
Jullie weten allemaal dat Sint Nicolaas alleen maar een jurk om zijn blote kont draagt, net als de paus en kardinaal Alfrink. Dat kwam nu goed van pas. Want Sint Nicolaas kwam dus van zijn paard af, spreidde zijn jurk over de schoorsteen heen en ging zelf met zijn blote reet op de schoorsteenpot zitten. Want ik was nog vergeten jullie te vertellen, dat die ondeugende jongen ook nog tegen Sint Nicolaas gezegd had: "Van mij kan je de pot op!"
Toen kakte Sint Nicolaas dus uit zijn reet een grote dikke drol en die drol viel in duizelingwekkende vaart recht door de schoorsteen naar beneden, precies... Ja, jullie raden het al, jongens en meisjes! Precies in de jongensmolière, precies in de schoen van die stoute, ongehoorzame deugniet.
Nu, jullie hebben allemaal vast wel eens een kikker of een beestje van chocolade gehad met groen of rood zilverpapier eromheen, met van binnen van die lekkere roze of gele zachte snot erin. Maar dit was nu eens heel andere koek, wat jullie? Ik denk dat jullie net zo graag als ik de volgende ochtend wel eens het gezicht van die stoute jongen hadden willen zien. Zo komen de snoepers te pas. Wie de schoen past, trekke hem aan.
*   *   *
Samenvatting
Een sprookje van Gerard Reve over een vies cadeau van Sint Nicolaas. "Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe," wordt er gezongen, maar volgens Gerard Reve worden stoute kinderen op een andere manier door Sinterklaas gestraft. Wanneer namelijk een ondeugende en luie jongen lelijk doet tegen de Sint, stopt de Goedheiligman wel een heel vies en eigenaardig cadeautje in zijn schoen...
Toelichting
Twee andere Sinterklaasverhalen over het zetten van je schoen: Het schoentje onder de schoorsteen en Het kleinste stukje speelgoed.
Mp3 bestand van "Een goede les" via een website van Paul Lindeboom.
Op de achterkant van de LP vermeldt Gerard Reve: 'Lieve jongens en meisjes! Jullie weten natuurlijk allemaal, dat ik dus heel prachtige en mooie verhalen en gedichten en boeken voor grote mensen geschreven heb, die heel fijn zijn om te lezen. Die boeken zijn dus hardstikke fijn, zoals dat mooie boek "De Avonden" en "Tien Vrolijke Verhalen," en "Werther Nieland." En in mijn warm-menselijke, fel-realistische boeken "Op Weg Naar Het Einde" en "Nader Tot U" kun je dus lezen, wat allerlei papa’s met andere papa’s doen. Dat is dus heel fijn, en daarom wilde ik evengoed iets leuks voor jullie schrijven en voorlezen, en dat staat nu op deze plaat. Bijvoorbeeld hoe iemand een haarkam in een schaal met pudding laat vallen! Of een echte drol in een steelpan, hoe die alsmaar overkookt. Of een drol die uit een geweer weggeschoten wordt! En hoe iemand een echte drol van stront in zijn schoen krijgt, niet van onderen dus, maar echt er in, want dat kan. Dat is nu weer eens iets heel anders! Ik hoop, dat jullie met volle teugen genieten. Dag lieve deugnieten van me! Jullie stoeigrage Oom Gerard houdt veel van jullie! Daag! GerardKvanhetReve.'
Op de EP staan:
SIDE 2