Australia Day
Land / gebied: Australië
Soort: Nationale feestdag
Australië AUSTRALIA DAY 26 JANUARY'Australia Day' is de nationale feestdag van Australië en wordt jaarlijks op 26 januari gevierd. Het is de verjaardag van de dag waarop de 'Eerste Vloot' (First Fleet) in 1788 Sydney bereikte.

'Australia Day' wordt in het hele land gevierd met concerten, sportwedstrijden, barbecues, festivals, parades en vuurwerk. Het is een officiële vrije dag voor alle Australiërs. Wordt op maandag gevierd wanneer 26 januari op een zondag valt.

De eerste vloot die Australië bereikte, bestond uit elf schepen onder leiding van kapitein Arthur Phillip en arriveerde op 26 januari 1788 in Port Jackson (de latere moderne miljoenenstad Sydney). De ca. 1000 mensen die aankwamen, vestigden de eerste Britse kolonie in Nieuw-Zuid-Wales. Het was een nederzetting die bedoeld was voor in het thuisland veroordeelde gevangenen. De plek werd vernoemd naar Lord Sydney, de Britse politicus die Arthur Phillip als gouverneur naar Nieuw-Zuid-Wales had gestuurd.

De verjaardag van de aankomst in Nieuw-Zuid-Wales wordt vanaf 1808 gevierd, maar sinds 1818 is het een officiële feestdag. In dat jaar (de dertigste verjaardag van de landing) kregen ambtenaren voor het eerst vrij. Deze traditie werd al snel gevolgd door banken en andere openbare instellingen. In 1888 vierden alle hoofdsteden van de Australische staten (met uitzondering van Adelaide) de 'verjaardag'. Vanaf 1935 werd deze dag als 'Australia Day' in alle staten gehouden op de maandag het dichtst bij de 26-ste. Pas sinds 1994 wordt 'Australia Day' landelijk gevierd door alle burgers en staten als een officiële nationale feestdag (en dus verlofdag / public holiday) op 26 januari.

Australia Day

Nakomelingen van de oorspronkelijke bewoners van Australië zijn niet zo blij met deze dag. Aboriginals zijn van mening dat hun leven slechter is geworden door de komst van de Britten naar het continent.

Een feestdag in Australië, Christmaseiland, Norfolk.