Wereld Feesten Almanak


Garifuna dag
Datum:
jaarlijks op 19 november


Garifuna dag

Datum: zondag 19 november 2017
Land / gebied: Belize
Belize De Garifuna vieren hun aankomst in Belize jaarlijks op deze dag. Wordt vooral in het zuiden van het land gevierd (in Dangriga), waar 1832 de Garifuna aankwamen.

Garifuna dagDe Garifuna zijn een etnische groep in het Caribisch Gebied, afstammend van een vermenging van Indianen en Afrikanen. Zij worden soms ook Black Caribs genoemd. Er zijn naar schatting zo'n 200.000 Garifuna in Midden-Amerika (Honduras, Belize, Guatemala) en de Verenigde Staten.

De Afrikanen zouden afstammen van negerslaven die vanuit Afrika naar Amerika werden verscheept. Het schip leed schipbreuk en de overlevenden vestigden zich op het eiland St. Vincent. De Engelsen, die het eiland in bezit hadden, verscheepten ze vervolgens naar Roatán, voor de kust van Honduras. Uit eigen beweging vertrokken ze toen naar het vasteland, waar ze zich over de Caribische kust van Midden-Amerika verspreidden. In Belize wordt dit op Garifuna dag nog altijd nagespeeld (zie foto).

De taal van de Garífunas is het Garífuna, een mengsel van Afrikaanse talen, Spaans en Engels. Garífunas wonen traditioneel in hutten van palmbladeren op het strand, waar ze leven van visvangst. Langzamerhand vestigen Garífunas zich ook in de steden, met name in San Pedro Sula en La Ceiba.

Een feestdag in Belize.

Zie ook

Actueel