Guy Fawkes Night
Land / gebied: Verenigd Koninkrijk
Verenigd Koninkrijk The 5th of November. Guy Fawkes Night - ook bekend als Guy Fawkes Day, Bonfire Night en Firework Night - is een jaarlijkse viering in het Verenigd Koninkrijk (voornamelijk in Engeland) van de verijdeling van het buskruitverraad dat plaatsvond op 5 november 1605.

Een groep rooms-katholieken probeerde onder leiding van Guy Fawkes in één klap de protestantse Engelse koning James I, zijn familie en een groot deel van de aristocratie te doden door een bom te plaatsen in het paleis van Westminster.

Guy Fawkes NightMen beweert dat de Spaanse troon en de jezuïeten bij het complot betrokken waren. Het complot werd ontdekt door een katholieke Lord, een vriend van Guy Fawkes, die een waarschuwingsbrief had ontvangen om niet naar het parlement te komen. De kelders werden onderzocht en men vond er het buskruit dat bestemd was voor de aanslag. De samenzweerders en hun leider werden opgehangen. De verijdeling van het buskruitverraad wordt in Engeland nog altijd op 5 november ("Guy Fawkes' Day") gevierd.

De inwoners van Groot-Brittannië branden vreugdevuren en steken vuurwerk af. Meestal wordt een beeltenis (stropop) van Guy Fawkes - die 'a Guy' wordt genoemd - in brand gestoken op het vreugdevuur. Er wordt eigen vuurwerk afgestoken of men gaat naar een openbare vuurwerkshow. Sommige openbare vuurwerkshows worden niet op 5 november gehouden, maar op de dichtstbijzijnde vrijdag- of zaterdagavond.

Er wordt ten onrechte gedacht dat dit feest het Britse equivalent is van Independence Day (The 4th of July) in Amerika, maar 'Guy Fawkes Night' is geen officiële feestdag en gaat niet gepaard met patriottistische trots.

Een feestdag in het Verenigd Koninkrijk (UK).