Nationale Dag
Land / gebied: Centraal-Afrikaanse Republiek
Soort: Nationale feestdag
Centraal-Afrikaanse Republiek De Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) is een voormalige Franse kolonie die in 1960 haar onafhankelijkheid verkreeg. De 'Nationale Dag' is ter herinnering aan het verkrijgen van autonomie op 1 december 1958. Ook bekend als de 'Dag van de Republiek'.

In 1958 werd de regio Oubangui-Chari - een Frans territorium in centraal Afrika - autonoom binnen het Franse koloniale Rijk en nam zij de naam Centraal-Afrikaanse Republiek aan.

Op 13 augustus 1960 werd de republiek onafhankelijk van Frankrijk. Onmiddellijk brak een machtsstrijd uit tussen de potentiële presidenten Abel Gouma en David Dacko. Dacko greep de macht en liet Gouma arresteren. Twee jaar later vestigde David Dacko een dictatuur.

Een feestdag in de Centraal-Afrikaanse Republiek.