Wereld Feesten Almanak


Nationale Molen- & Gemalendag
Datum:
13 mei 2017
12 mei 2018
Nationale Molen- & Gemalendag

Datum: zaterdag 12 mei 2018
Land / gebied: Nederland
Soort: Folkloristisch, Modern
Nederland Nationale Molen- & GemalendagIedere tweede zaterdag in mei is het Nationale Molendag. Een jaarlijkse dag sinds 1972 waarop meer dan 600 wind- en watermolens en gemalen geopend zijn voor het publiek.

De BankGiroLoterij ondersteunt de Molendagen in de jaren 2011 tot en met 2014. Daarmee kunnen meer molens worden gesteund om deel te nemen en wordt de herkenbaarheid van het evenement en de deelnemende molens vergroot. Zo kan iedere Nederlander kennis nemen van de betekenis en functie van deze bijzondere monumenten en overtuigd raken van de noodzaak om er zuinig op te zijn.

Molens hebben eeuwenlang een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van ons land. Niet voor niets is het beeld van de molen iconisch voor Nederland. En al hebben molens hun economische functie verloren, ze zijn nog steeds op veel plekken draaiend te bewonderen.

Sinds 1972 vinden ieder jaar de Nationale Molendagen plaats. Met de Molendagen wil Vereniging De Hollandsche Molen laten zien dat molens vitaal zijn; levende monumenten die het verdienen om te worden behouden. Tijdens de molendagen kunnen bezoekers een molen van binnen bekijken en organiseren molenaars en eigenaren extra activiteiten.

De Hollandsche Molen wil met de bijdrage van de BankGiroLoterij niet alleen de landelijke Nationale Molendag een extra impuls gegeven, maar vooral ook vele provinciale en regionale molendagen steunen om zo nog meer mensen met molens kennis te laten maken. Tegelijkertijd wil de vereniging laten zien dat er inspanning nodig is om molens 'de parels van het landschap te laten zijn'.

Een feestdag in Nederland.

Zie ook

Verder lezen

Meer informatie (externe link)

Actueel