Volkstrauertag
Land / gebied: Duitsland
Soort: Herdenking
Duitsland Nationale Rouwdag. Een niet-kerkelijke gedenkdag in Duitsland ter herinnering aan alle oorlogsslachtoffers ter wereld. Twee zondagen voor de adventstijd. Dit is de zondag die het dichtst bij 16 november ligt. De 'Volkstrauertag' valt altijd tussen 13 en 19 november.

In de huidige vorm werd deze dag voor het eerst gehouden in 1952.

Volkstrauertag
Het centrale herdenkingsuur ('Zentrale Gedenkstunde') van de 'Volkstrauertag' vindt altijd plaats in de Duitse Bondsdag. Gebruikelijk zijn een toespraak, en een woord van de bondspresident, in aanwezigheid van de bondskanselier, het kabinet en het corps diplomatique en ook de muzikale omlijsting, het spelen van het volkslied en het lied 'Der gute Kamerad'.

Tegelijkertijd met het centrale gedenkuur worden in alle deelstaten en in de meeste steden en gemeenten eveneens gedenkuren ('Gedenkstunden') met kransleggingen georganiseerd.

Een herdenkingsdag in Duitsland.