Koninklijke Ceremonie van de Heilige Ploeg
Land / gebied: Cambodja
Soort: Nationale feestdag, Traditioneel
Cambodja Ploegfestival. Royal Ploughing Ceremony. Feest van de Heilige Ploeg. Op de vierde dag van de zesde maanmaand van de Khmer-kalender (meestal in mei) wordt in Cambodja het begin van het rijstseizoen gevierd met een officiële vrije dag. In het park bij het Koninklijk Paleis in Phnom Penh vindt een traditionele ceremonie plaats waarbij twee ossen een vore in een rijstveld ploegen en priesters rijst zaaien.

De ceremonie wordt bijgewoond door de koning en de premier van Camodja. Soms neemt de koning zelf deel aan de ceremonie door achter de ploeg te lopen.

Na de ceremonie worden de heilige ossen bevrijd van hun juk en aan hen verschillende soorten voedsel aangeboden: rijst, sesamzaad, maïs, vers gemaaid gras, bonen, water en wijn. Afhankelijk van wat ze eten worden er door boeren voorspellingen gedaan m.b.t. de komende landbouwomstandigheden en oogst. Aan deze voorspellingen wordt door de Cambodjanen veel waarde gehecht.

De toeschouwers zijn op deze dag vaak gekleed in traditionele Khmer-kostuums.

Een feestdag in Cambodja.