Red Hat Society Day
Land / gebied: Wereld
Red Hat Society DayDe officiële 'Red Hat Society Day' is 25 april 2024. De Red Hat Society (de rode hoeden vereniging) is een vrouwenorganisatie die in 1998 werd opgericht door Sue Ellen Cooper uit Fullerton, Californië in de Verenigde Staten.

Tegenwoordig zijn er ongeveer 1 miljoen geregistreerde leden in 40.000 "chapters" (afdelingen) in de VS en in vijfentwintig andere landen. De leden komen uit alle lagen van de bevolking.

Over de Society
De Red Hat Society is geen vereniging met als achtergrond een of ander goed doel en er worden dus ook geen projecten georganiseerd om geld bij elkaar te krijgen. Het doel is sociale communicatie over en weer, het aanmoedigen van het maken van plezier, van frivoliteit, creativiteit en vriendschap in de middelbare leeftijd en daarna. De naam van de sociëteit komt uit de beginregels van het gedicht Warning van Jenny Joseph dat als volgt begint:
When I am an old woman I shall wear purple
With a red hat that doesn't go and doesn't suit me.
Vrij vertaald:
Wanneer ik oud ben ga ik paarse jurken kopen
en zal daar ook een rode hoed bij doen
Dat staat me niet, maar ik zie mezelf al lopen.
De oprichtster van een plaatselijk chapter wordt over het algemeen de 'Queen' genoemd. De leden heten Red Hatters. Leden moeten 50 jaar of ouder zijn. Ze dragen rode hoeden en paarse jurken. Vrouwen onder de 50 mogen zich ook aansluiten, maar zij worden aspirant-leden genoemd of 'Pink Hatters'. Zij moeten een roze hoed en een lila jurk dragen op de bijeenkomsten tot zij 50 jaar zijn. Veel Red Hatters evenals Pink Hatters dragen graag zeer uitbundig gedecoreerde hoeden en aandacht trekkende accessoires, zoals boa's. De bijeenkomsten verschillen per chapter, maar een van de favoriete bezigheden is het bijwonen of verzorgen van een theekrans.

De organisatie heeft drie boeken uitgegeven: Red Hat Society: Fun and Friendship at 50, Red Hat Society's Laugh Lines: Stories of Inspiration and Hattitude, en Designer Scrapbooks the Red Hat Society Way (2005, Sterling). Ze publiceren ook een 2-maandelijks tijdschrift: Red Hat Lifestyle.

In februari 2005 werd de eerste chapter in Nederland "De Eerste Nederlandse Red Hat Girls" te Voorschoten opgericht door Queen Mum Marlène. Op dit moment zijn er meer dan 100 chapters.