Thanksgiving Day
Land / gebied: Verenigde Staten
Soort: Nationale feestdag, Traditioneel
Verenigde Staten Thanksgiving Day'Thanksgiving Day' is een belangrijke Amerikaanse nationale feestdag. Altijd op de vierde donderdag van november. In 2024 valt 'Thanksgiving Day' op donderdag 28 november. Traditioneel is dit de dag waarop dank wordt gezegd voor de oogst en voor allerlei andere goede dingen.

'Thanksgiving Day' is een nationale feestdag in de Verenigde Staten en Canada. In de Verenigde Staten wordt deze dag gevierd op de donderdag in de derde volle week van november. In Canada, waar de oogst eerder in het jaar valt, wordt het op de tweede maandag van oktober gevierd.

Thanksgiving wordt gevierd met de hele familie en men legt grote afstanden af om bij elkaar te kunnen zijn. Omdat het in de VS op een donderdag valt is het meestal zo dat werknemers ook vrijdags vrij krijgen, waardoor er een familiereünie van vier dagen wordt gevierd.

Thanksgiving Day
Het eten speelt een grote rol: het is traditie om op 'Thanksgiving Day' kalkoen te eten en er wordt dan ook aan deze dag gerefereerd als Turkey Day (Kalkoendag).

Thanksgiving DaySinds het presidentschap van Harry Truman is het de gewoonte dat de president gratie verleent aan een levende kalkoen, de National Thanksgiving Turkey.

Traditionele bijgerechten zijn aardappelpuree, stuffing, zoete aardappels (sweet potatoes), sperziebonen (green beans), veenbessen (cranberries), en als nagerecht pecannotentaart (pecan pie) en pompoentaart (pumpkin pie). Voor de maaltijd kijkt men traditioneel naar Amerikaans voetbal. Mensen gaan soms naar een wedstrijd van het lokale 'High School'-team, of ze kijken naar een van de wedstrijden die voor het eten door de televisie worden uitgezonden.

De Amerikaanse traditie associeert de feestdag met een feest dat door de Pilgrim Fathers zou zijn gevierd in 1621 toen zij in Plymouth in Massachusetts een nederzetting hadden gesticht.

Veel van de verhalen omtrent de Amerikaanse Thanksgiving zijn mythes die zijn ontstaan aan het eind van de 19de en begin van de 20ste eeuw in een poging een algemene nationale identiteit te scheppen in de naweeën van de Amerikaanse Burgeroorlog en in de smeltkroes van nieuwe immigranten.

Thanksgiving Day
Schilderij van Jean Louis Gerome Ferris over het eerste Thanksgiving feest in 1621.

Vooral de oorspronkelijke bevolking, de verschillende Indianenstammen, ziet deze feestdag tegenwoordig niet als een dag waarop men dankbaar moet zijn, maar beschouwt het als het begin van een tragisch proces waardoor zij hun land kwijtraakten, en hun populatie werd gedecimeerd. Ieder jaar op 'Thanksgiving Day' komen Wampanoags en andere indianen samen in Plymouth voor het herdenken van hun 'nationale rouwdag'.

De vrijdag na Thanksgiving, wanneer de hele familie vrij heeft, is traditioneel een dag om met winkelen te beginnen voor Kerstmis. Het is daardoor de drukste dag in het jaar voor de winkeliers. Bij winkelcentra is het moeilijk om een plaats te vinden om te parkeren. De dag wordt in de Verenigde Staten wel Black Friday (Zwarte Vrijdag) genoemd, omdat die dag de winkeliers "in het zwart" komen te staan, en winst beginnen te maken voor het jaar (verliezen worden in rode inkt geschreven).

Een feestdag in Amerikaans Samoa, Amerikaanse Maagdeneilanden, Guam, Micronesia, Noordelijke Marianen, Palau, Puerto Rico, Verenigde Staten (USA).