Verjaardag Haile Selassie
Land / gebied: Ethiopië (Rastafari)
Ethiopië Haile Selassie (23 juli 1892 - 27 augustus 1975) was keizer van Ethiopië (van 1930 tot 1936 en van 1941 tot 1974) en wordt door de rastafari-beweging gezien als god. Tijdens zijn regeerperiode ijverde hij voor onafhankelijkheid, vooruitgang en vrede.

Verjaardag Haile SelassieDe oorsprong van de rasta-beweging ligt in Jamaica in de '30er jaren van de vorige eeuw, maar inmiddels is zij verspreid over de hele wereld onder zowel zwarte als blanke bevolkingsgroepen. Sinds de opkomst van de reggaemuziek (rastafari Bob Marley werd met zijn muziek bekend over de hele wereld) kreeg de rasta-beweging ook veel aanhangers buiten Jamaica. Het rastafarianisme ontleent zijn naam aan de verering van de Ethiopische Keizer Haile Selassie I, wiens eigen naam Ras Tafari Makonnen was ('ras' is een Ethiopische eretitel zoals het Engelse 'sir' of 'lord').

De eerste rastafari waren afstammelingen van slaven op Jamaica. Zij geloofden sterk in een terugkeer naar Afrika, iets dat ook werd gepropageerd door bekende emancipatie/burgerrechten activisten als Marcus Garvey.

Rasta's leven naar de geboden van het Oude Testament. Deze vormt ook de basis voor veel van de rasta-rituelen.
  • Dreadlocks: Veel rastafari dragen dreadlocks. Volgens het Oude Testament mag haar niet geknipt worden (joden en sikhs hanteren die regel ook). Dreads symboliseren ook de 'Leeuw van Judah'.
  • Vegetarisch/Veganistisch: Rasta's volgen bepaalde voedingsvoorschriften waarbij veel dieren onrein worden beschouwd.
  • Meditatie: Rasta's gebruiken (veel) marihuana. Marihuana is een middel dat de meditatie bevordert en mensen zo dichter bij JAH (God) brengt.
  • Dood: Rasta's vermijden enige aanraking of associatie met de dood. Zij gaan dan ook niet naar begrafenissen.
  • Positie vrouw: Zoals in het Oude Testament beschreven wordt de vrouw als ondergeschikt aan de man gezien.
  • Kleuren: de rastakleuren zijn groen (vruchtbaarheid), goud/geel (rijkdom) en rood (het bloed vergoten), naar de kleuren van de Ethiopische vlag.

• Een feestdag in Ethiopië.