Werelddag tegen Hondsdolheid
Land / gebied: Verenigde Naties
World Rabies DaySinds 2007 wordt op jaarlijks op 28 september de 'Werelddag tegen Hondsdolheid' (World Rabies Day) gehouden.

Ingesteld door de WHO (World Health Organization / Wereldgezondheidsorganisatie) van de Verenigde Naties op de sterfdag van Louis Pasteur, die het eerste effectieve vaccin tegen hondsdolheid ontwikkelde.

Louis Pasteur (27 december 1822 - 28 september 1895) was een Franse scheikundige en bioloog, vooral bekend vanwege de naar hem vernoemde pasteurisatietechniek en door zijn ontdekking van het vaccin tegen hondsdolheid.

Hondsdolheid (of rabiës) is een ernstige aandoening als gevolg van een infectie met het rabiësvirus, meestal door een beet van een besmet dier (o.a. honden, vossen, vleermuizen en katten). Hondsdolheid is uiterst gevaarlijk voor mensen: het infecteert de hersenen en loopt vrijwel altijd dodelijk af.

De 'Werelddag tegen Hondsdolheid' stimuleert het bewustzijn over het effect van rabiës op mens en dier en informeert over het voorkomen van de ziekte.

Hondsdolheid is een van de grootste gezondheidsproblemen ter wereld. Vooral in Azië en Afrika sterven jaarlijks duizenden mensen die gebeten worden door geïnfecteerde honden. Iedereen die niet ingeënt is kan besmet raken!