Wereld Feesten Almanak

Zondag 1 oktober 2017


Datum: zondag 1 oktober 2017
Land / gebied: België

Open BedrijvendagSinds 1990 vindt in België op de eerste zondag van oktober 'Open Bedrijvendag' plaats. Dit is een evenement waarbij bedrijven op dezelfde dag hun deuren openzetten voor het brede publiek.


Datum: zondag 1 oktober 2017
Land / gebied: Wereld (Moslims)
Soort: Religieus (Vasten)
Religie: Islam

10 Muharram. Asjoera (ook wel Ashura) is de tiende dag van de eerste maand van het islamitisch jaar: 10 Muharram. Nadat op 1 Muharram (Islamitisch Nieuwjaar) in de moskee het kerkelijke jaar is begonnen, wordt op deze dag pas echt nieuwjaar gevierd.

Asjoera is een dag van tegenstellingen, er heerst blijdschap om de dingen die moeten komen en verdriet om de dingen die voorbij zijn gegaan. Het wordt volgens de islam aanbevolen om een dag te vasten. Het is toch ook een gezellige dag, want veel mensen zoeken elkaars gezelschap op. Niet alleen in huis, maar ook op straat.


Datum: zondag 1 oktober 2017
Land / gebied: China
Soort: Nationale feestdag

Stichting van de Volksrepubliek China. Op 1 oktober 1949 kondigde Mao Zedong de stichting van de Volksrepubliek China af. De hele week (t/m 7 oktober) is bekend onder de naam 'Gouden Week' en is iedereen vrij.


Datum: zondag 1 oktober 2017
Land / gebied: Verenigde Naties

In haar resolutie 45/106 van 14 december 1990, heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de eerste oktober uitgeroepen tot 'Internationale Ouderendag' ('International Day of Older Persons').


Datum: zondag 1 oktober 2017
Land / gebied: Wereld

Wereld Vegetarisme Dag werd voor de eerste keer georganiseerd door de North American Vegetarian Society (NAVS) in 1977. Wereldwijd organiseren tal van vegetarische organisaties op die dag evenementen zoals diners, flyer-acties, workshops en debatten om aandacht te creëren voor het vegetarisme.


Datum: zondag 1 oktober 2017
Land / gebied: Luxemburg

Iedere eerste zondag in oktober wordt in Luxemburg Vaderdag gevierd.


Datum: zondag 1 oktober 2017
Land / gebied: Micronesia (Chuuk)Datum: zondag 1 oktober 2017
Land / gebied: UNESCO

Ieder jaar op 1 oktober is het 'Internationale Muziekdag'. De dag is een initiatief van Lord Yehudi Menuhin en wordt ondersteund door UNESCO. Het thema van de dag: 'Muziek verbroedert'.


Datum: zondag 1 oktober 2017
Land / gebied: Cyprus

Op 1 oktober 1960 werd Cyprus onafhankelijk. Aartsbisschop Makarios werd tot eerste President gekozen en het Verenigd Koninkrijk, Griekenland en Turkije traden op als "Guarantor Powers".


Datum: zondag 1 oktober 2017
Land / gebied: Oezbekistan

Op deze dag worden er geschenken aan leraren gegeven. Leraren worden in het zonnetje gezet om de waardering voor hun werk te tonen.


Datum: zondag 1 oktober 2017
Land / gebied: San Marino
Soort: Nationale feestdag

De inhuldigingsceremonie van de Capitani Reggenti ('Cerimonia di Investitura dei Capitani Reggenti') is sinds 1243 een nationale feestdag in San Marino jaarlijks op 1 april en op 1 oktober.


Datum: zondag 1 oktober 2017
Land / gebied: Kameroen
Soort: Nationale feestdag

Op 1 oktober 1961 werden de République du Cameroun en Cameroons samengevoegd tot de Federale Republiek Kameroen.


Datum: zondag 1 oktober 2017
Land / gebied: Nigeria
Soort: Nationale feestdag

Nigeria werd op 1 oktober 1960 onafhankelijk van Groot-Brittannië.


Datum: vrijdag 29 september t/m zondag 1 oktober 2017
Land / gebied: Nederland (Arnhem)

Sinds 1996 vindt in Arnhem/Ede ieder jaar een kampioenschap levende standbeelden plaats. Was het in de beginjaren nog een Nederlands kampioenschap, sinds 2004 is het evenement omgedoopt tot een officieus wereldkampioenschap, 'het WK Living Statues'.


Datum: zaterdag 16 september t/m dinsdag 3 oktober 2017
Land / gebied: Duitsland (München)
Soort: Folkloristisch, Traditioneel (Festival)

Oktoberfest (Oktoberfeest)Het 'Oktoberfest' (Duits voor oktoberfeest) is een jaarlijks volksfeest (bierfeest) in München (Beieren). Het begint op een zaterdag halverwege september en eindigt op de eerste zondag in oktober. Het geldt als het grootste bierfestival ter wereld, dat jaarlijks door meer dan zes miljoen mensen bezocht wordt. Het duurt meestal 16 dagen.

Het eerste 'Oktoberfest' werd gehouden in 1810 ter ere van de bruiloft van prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen en kroonprins Lodewijk van Beieren.


Datum: vrijdag 22 september t/m zondag 8 oktober 2017
Land / gebied: Duitsland (Stuttgart)
Soort: Folkloristisch (Ludiek feest)

Het Cannstatter Volksfest / Cannstatter Wasen is een jaarlijks twee weken durend festival in Stuttgart (Baden-Württemberg). Het wordt soms ook wel het Stuttgart Bier Festival genoemd.1 oktober is de 274ste dag van het jaar (de 275ste dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 91 dagen tot het einde van het jaar.


Vandaag geboren
  • 1980 Kim-Lian van der Meij
  • 1949 Annie Leibovitz
  • 1949 André Rieu
  • 1947 Mariska Veres
  • 1937 Hedy d'Ancona