Wereld Feesten Almanak

Woensdag 12 september 2018


Datum: woensdag 12 september 2018
Land / gebied: Wereld (Moslims)
Soort: Religieus
Religie: Islam

1 Muharram. Datum kan afwijken; het exacte begin is afhankelijk van het verschijnen (en waarnemen) van de sikkel van de nieuwe maan. Op de eerste dag van de islamitische maand Muharram herdenken moslims dat de profeet Mohammed en zijn volgelingen in het jaar 622 de stad Mekka verlieten en naar Medina verhuisden. Enkele generaties later zou de datum van deze verhuizing, in het Arabisch Àal-Hijra genoemd, als beginpunt voor de moslimkalender, de Hijra-kalender, worden genomen. Het is voornamelijk een feestdag die gevierd wordt in de moskee.

Veel moslims vieren ook nieuwjaar tijdens Nowruz (Perzisch Nieuwjaar), een niet islamitische traditie uit veel landen die vroeger onderdeel waren van het Perzische Rijk (o.a. Irak, Iran en Syrië).


Datum: woensdag 12 september 2018
Land / gebied: Wereld (Joden)
Soort: Religieus (Vasten)
Religie: Jodendom

3 Tisjri. De 'Vastendag van Gedalia' (ook: 'Tzom Gedaliah') is een Joodse gedenkdag waarop vanaf zonsopkomst tot zonsondergang wordt gevast om de moord op Gedalia, de gouverneur van Juda, te betreuren.


Datum: woensdag 12 september 2018
Land / gebied: Wereld
Religie: Boeddhisme

De 'Mindfulness Day' ('Mindfulness Dag') wordt sinds 2011 jaarlijks gehouden op 12 september. Op deze dag worden verschillende cursussen en activiteiten georganiseerd om de waarde en kracht van mindfulness onder de aandacht te brengen bij een breed publiek.


Datum: woensdag 12 september 2018
Land / gebied: Wereld (Hindoes)
Soort: Religieus
Religie: Hindoeïsme

Ganesh Chaturthi (Geboortedag Ganesha)4 Sukla Bhadrapada. Meestal in augustus / september. Verering van de god Ganesha, bekend geworden als de melkdrinkende godheid. Ganesh Chaturthi is een hindoeïstische feestdag ter ere van Ganesha, de olifanthoofdige zoon van Shiva en Parvati, die op veel plaatsen aanbeden wordt als god van de wijsheid, welvaart en goed geluk.

Het feest wordt geacht tien dagen te duren, tot de veertiende dag van de wassende maan. In sommige streken van India is dit feest zeer populair (bijvoorbeeld in de deelstaat Maharashtra).

Ganesha (of Ganesh) is de god met het olifantenhoofd. Hij neemt hindernissen weg en is de beschermheilige van reizigers. Hindoes bidden tot Ganesha voor ze aan iets nieuws beginnen, zoals een nieuwe baan of wanneer ze verhuizen.
Lees ook:


Datum: woensdag 12 september 2018
Land / gebied: Verenigde Naties

United Nations Day for South-South Cooperation.


Datum: woensdag 12 september 2018
Land / gebied: Bhutan
Religie: Boeddhisme

Thrue-Bab, Thrie-Bab of Thri-Bab (in het Engels bekend als 'Blessed Rainy Day') is een feestdag op de 29e dag van de 8e Bhutaanse maanmaand (september) die het einde van het regenseizoen markeert.


Datum: woensdag 12 september 2018
Land / gebied: Guinee-Bissau

Ter ere van de geboortedag van Amílcar Cabral (12 september 1924 - 20 januari 1973), die streed voor de onafhankelijkheid van zowel Kaapverdië als Guinee-Bissau.


Datum: woensdag 12 september 2018
Land / gebied: Kaapverdië

Ter ere van de geboortedag van Amilcar Cabral (12 september 1924 - 20 januari 1973), die streed voor de onafhankelijkheid van zowel Kaapverdië als Guinee-Bissau.12 september is de 255ste dag van het jaar (de 256ste dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 110 dagen tot het einde van het jaar.


Vandaag geboren
  • 1971 Younes El Aynaoui
  • 1968 Hugo Metsers jr
  • 1957 Julia Loko
  • 1956 Jeroen Kramer
  • 1949 Johnny Manahutu