Wereld Feesten Almanak

Dinsdag 17 september 2019Datum: dinsdag 17 september 2019
Land / gebied: Nederland (Den Haag)
Soort: Constitutioneel

Elke derde dinsdag van september is het Prinsjesdag, de feestelijke opening van het nieuwe werkjaar van de Staten-Generaal (de Eerste en Tweede Kamer). De koning rijdt op deze dag in de Gouden Koets naar het Binnenhof in Den Haag en leest in de Ridderzaal de troonrede voor. In de troonrede staan de belangrijkste plannen van de regering voor het komende jaar.

PrinsjesdagLater op de dag overhandigt de minister van Financiën de Miljoenennota en de rijksbegroting aan de voorzitter van de Tweede Kamer. Dit doet hij uit naam van de regering. In de Miljoenennota en de rijksbegroting geeft de regering aan hoeveel geld er voor de diverse plannen beschikbaar is en waar het geld voor de uitvoering van de plannen vandaan komt.


Datum: dinsdag 17 september 2019
Land / gebied: Angola

National Hero's Day. Nationale feestdag ter ere van de mannen en vrouwen die zich hebben ingezet voor de onafhankelijkheid van Angola. Datum op de geboortedag van belangrijkste strijder en eerste president Agostinho Neto.


Datum: dinsdag 17 september 2019
Land / gebied: Verenigde Staten
Soort: Constitutioneel, Modern

Ceremoniële dag voor nieuwe Amerikanen. De datum is de dag waarop in 1787 de eerste grondwet van het land werd getekend.


Datum: dinsdag 17 september 2019
Land / gebied: Verenigde Staten

Constitution Day. Op 17 september 1787 werd de eerste Amerikaanse grondwet ondertekend en is daarmee de oudste grondwet ter wereld.


Datum: dinsdag 17 september 2019
Land / gebied: Spanje (Melilla)

Día de Melilla.


Datum: zaterdag 14 t/m zaterdag 28 september 2019
Land / gebied: Wereld (Hindoes)
Religie: Hindoeïsme
Soort: Religieus

De donkere (Krisjna Paksja) helft van de maand Asvina. Met de nieuwe maan van de maand Asvina (september/oktober) is het tijd voor de herdenking van de overleden ouders en familieleden (pitries). Ook: Pitra Paksh of Pitra Paksha.

Er worden diensten en ceremonies gehouden, waarbij de dodenoffers (straaha's) centraal staan.17 september is de 260ste dag van het jaar (de 261ste dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 105 dagen tot het einde van het jaar.


Vandaag geboren
  • 1973 Anastacia
  • 1970 Damon Hill
  • 1967 Koen Wauters
  • 1961 Evert Santegoed
  • 1938 H H ter Balkt