Wereld Feesten Almanak

Zaterdag 24 juni 2017


Datum: zaterdag 24 juni 2017
Land / gebied: Wereld (Christenen)
Soort: Folkloristisch (Heiligendag)
Religie: Christendom (Rooms-Katholicisme)

Op deze dag herdenkt men de geboortedag van Johannes de Doper, de profeet die Jezus in de rivier de Jordaan doopte. Deze dag valt samen met het midzomerfeest dat van oudsher op veel plaatsen in Europa wordt gevierd.

Op de avond van Sint Jan kwamen vroeger buurtgenoten bij elkaar en maakten met zijn allen een groot vuur. Men zong en danste en de moedigsten sprongen over het vuur heen. Als een jongen en een meisje hand in hand over het vuur sprongen, was hun band voor eeuwig verzegeld.


Datum: zaterdag 24 juni 2017
Land / gebied: Nederland (Den Haag)
Soort: Militair feest

Nederlandse VeteranendagDe Nederlandse Veteranendag is de officiële herdenking van, en eerbetoon aan hen die zich ingezet hebben in dienst van de vrede.

De Nederlandse Veteranendag is ingesteld per 2005 in Nederland door het Ministerie van Defensie. De datum van 29 juni was in eerste instantie gekozen als eerbetoon aan (en op de geboortedag van) Z.K.H. Prins Bernhard der Nederlanden, geboren 29 juni 1911 en overleden 1 december 2004. Vanaf 2009 wordt de dag echter op de laatste zaterdag van juni gehouden.


Datum: zaterdag 24 juni 2017
Land / gebied: Nederland (Homoseksuelen)

Roze Zaterdag 2018 wordt gehouden in Gouda op zaterdag 23 juni 2018.

Roze ZaterdagRoze Zaterdag is de Nederlandse versie van de Amerikaanse Gay Pride. Dit jaarlijks georganiseerd feest heeft een gezelligheidsaspect maar ook een politiek aspect. Roze Zaterdag wordt in Nederland jaarlijks in een andere stad op de laatste zaterdag van juni gehouden.

Roze Zaterdag 2019 wordt gehouden in Venlo op zaterdag 29 juni 2019.


Datum: zaterdag 24 juni 2017
Land / gebied: Peru (Cusco)

Tijdens de Inti Raymi - het belangrijkste feest van de Inca's - wordt de winterzonnewende gevierd.


Datum: zaterdag 24 juni 2017
Land / gebied: Zweden

In Zweden de zaterdag na de vrijdag die het dichts bij 21 juni ligt. Zie: Midzomeravond.


Datum: zaterdag 24 juni 2017
Land / gebied: VenezuelaDatum: zaterdag 27 mei t/m zondag 25 juni 2017
Land / gebied: Wereld (Moslims)
Soort: Vasten
Religie: Islam

1-29/30 Ramadan. Vastenmaand. De Ramadan is de negende maand in de islamitische kalender. Het is een speciale maand waarin tussen schemer voor zonsopkomst en zonsondergang gevast wordt. Ramadan wordt daarom ook wel de vastenmaand van de moslims genoemd. Het exacte begin van de Ramadan is afhankelijk van het verschijnen van de sikkel van de nieuwe maan.

RamadanHet vasten wordt gezien als vorm van zuivering van de ziel en bedanking van Allah voor alles wat hij gegeven heeft. De Ramadan leert mensen zelfdiscipline. De moslims voelen en tonen verbondenheid met arme en hongerige mensen elders op de wereld.

Moslims gedenken dat in deze maand de profeet Mohammed de eerste van de openbaringen ontving die samen de koran vormden.


24 juni is de 175ste dag van het jaar (de 176ste dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 190 dagen tot het einde van het jaar.


Vandaag geboren
  • 1987 Lionel Messi
  • 1973 Milouska Meulens
  • 1971 Dyab Abou Jahjah
  • 1962 Harry van Bommel
  • 1945 Colin Bluntstone