zondag 12 juli 2020

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor het laatste nieuws.


Donderdag 26 december 2019


Datum: donderdag 26 december 2019
Land / gebied: Wereld

Een zonsverduistering (of zon-eclips) is een astronomisch fenomeen, waarbij overdag het licht van de zon de waarnemer niet bereikt. Af en toe schuift de maan voor de zon langs en wordt de heldere zonneschijf gedeeltelijk of totaal afgedekt. Dit noemen we een zonsverduistering.


Datum: donderdag 26 december 2019
Land / gebied: Wereld

'Boxing Day' is de Engelse benaming voor de feestdag na Eerste Kerstdag en valt jaarlijks op 26 december.

'Boxing Day' is ontstaan in het Verenigd Koninkrijk en wordt gevierd in landen die vroeger deel uitmaakten van het Britse Rijk (het huidige Gemenebest van Naties / Brits Gemenebest).

Boxing DayDe term 'Boxing Day' komt van de eeuwenoude traditie om werknemers op de dag na Kerstmis een 'Christmas-box' te geven: een geschenk of een geldbedrag voor bewezen diensten in het afgelopen jaar (een equivalent van het moderne kerstpakket).

Volgens de Anglicaanse Kerk heeft 'Boxing Day' een andere oorsprong. Tijdens de dagen voor kerst konden kerkgangers geld doneren in boxen (dozen). Op de dag na Kerstmis werden de dozen geopend en werd het geld onder de armen verdeeld. Op 'Boxing Day' speelt liefdadigheid nog altijd een rol. Er wordt een doos (box) met voedsel of kleding weggegeven aan de minderbedeelden.


Datum: donderdag 26 december 2019
Land / gebied: Wereld (Katholieken)
Soort: Heiligendag
Religie: Christendom (Rooms-Katholicisme)

De naamdag van de heilige Stefanus (Sint Stefanus) valt op 26 december en wordt in een aantal katholieke landen (o.a. in Italië, Oostenrijk en Zwitserland) gevierd als Tweede Kerstdag. Deze dag herinnert aan de dag waarop de heilige Stefanus door steniging als martelaar gestorven is.

Stefanus was de eerste martelaar (Protomartelaar) en was de eerste diaken van de zeven die werden aangesteld door de apostelen om de aalmoezen eerlijk te verdelen onder de weduwen. Hij werd gestenigd na in Jeruzalem de hogepriester en de ouderen te hebben beschuldigd van de moord op Christus. De latere apostel Paulus werkte aan zijn executie mee.


Datum: donderdag 26 december 2019 t/m woensdag 1 januari 2020
Land / gebied: Verenigde Staten (Afro-Amerikanen)
Soort: Cultureel, Traditioneel

Kwanzaa'Kwanzaa' is een feest in de Verenigde Staten dat het zwart zijn viert en is gebaseerd op de traditionele Afrikaanse cultuur. Het wordt gevierd door Amerikanen van Afrikaanse afkomst tussen 26 december en 1 januari en duurt een volle week.

Wereldwijd wordt 'Kwanzaa' door ruim 28 miljoen mensen gevierd.

'Kwanzaa' is geen religieus feest, maar een cultureel feest, gebaseerd op elementen uit oogstfeesten die zowel in Afrika als in de rest van de wereld worden gevierd. In de Verenigde Staten wordt Kwanzaa vaak gekoppeld aan Kerstmis of Chanoeka.


Datum: donderdag 26 december 2019
Land / gebied: Ierland
Soort: Nationale feestdag

In Ierland staat 26 december - de dag na Kerstmis (Eerste Kerstdag, 25 december) - bekend als St. Stephen's Day, de naamdag van de Heilige Stefanus.


Datum: donderdag 26 december 2019
Land / gebied: Zuid-Afrika
Soort: Nationale feestdag

In Zuid-Afrika wordt Tweede Kerstdag 'Welwillendheidsdag' (Day of Goodwill) genoemd en valt jaarlijks op 26 december.


Datum: donderdag 26 december 2019
Land / gebied: Myanmar (Karen)
Soort: Nationale feestdag, Traditioneel

Het 'Kayin Nieuwjaar' (of 'Karen Nieuwjaar') wordt in heel Myanmar gevierd, jaarlijks op de eerste dag van de maanmaand Pyatho, de maand die volgt na de rijstoogst (december/januari).


Datum: donderdag 26 december 2019
Land / gebied: Bulgarije

De naamdag van Sint Jozef valt van oudsher in de orthodoxe kerk op 26 december. In Bulgarije wordt om die reden op die datum Vaderdag gevierd.


Datum: donderdag 26 december 2019
Land / gebied: Slovenië
Soort: Nationale feestdag

In Slovenië is 26 december de 'Onafhankelijkheidsdag en Dag van Eenheid' (Dan samostojnosti in enotnosti) ter herinnering aan het referendum uit 1990 waarin de meerderheid van de bevolking voor onafhankelijkheid van Joegoslavië koos.


Datum: donderdag 26 december 2019
Land / gebied: Salomonseilanden
Soort: Nationale feestdag

Op de Salomonseilanden wordt op 26 december de 'Nationale Dag van Dankzegging' (National Day of Thanksgiving) gevierd.


Datum: donderdag 26 en vrijdag 27 december 2019
Land / gebied: Falklandeilanden
Soort: Nationale feestdag

Al ruim honderd jaar worden jaarlijks op 26 en 27 december op de Stanley Racecourse (op de Falklandeilanden) paardenraces gehouden. De twee volgende dagen zijn ook vrije dagen voor ambtenaren (alle overheidsinstellingen zijn gesloten).


Datum: maandag 23 t/m maandag 30 december 2019
Land / gebied: Wereld (Joden)
Soort: Lichtjesfeest
Religie: Jodendom

25 Kislev - 2 Tevet. Chanoeka is een joods feest, ook bekend als het lichtfeest of toewijdingsfeest. De eerste dag van dit feest, erev chanoeka, begint na de zonsondergang van de 24e dag van de joodse maand Kislev.


Datum: woensdag 25 en donderdag 26 december 2019
Land / gebied: Wereld
Soort: Traditioneel (Lichtjesfeest)
Religie: Christendom

Kerst (Kerstmis) is het feest rond de geboorte van Jezus Christus en wordt door de christelijke gemeenschappen uitgebreid als familiefeest gevierd.

In de meeste West-Europese landen wordt Kerstmis op 25 en 26 december gevierd met twee officiële vrije dagen, o.a. in Nederland, Duitsland en de Scandinavische landen. In Engeland en voormalige landen van het Britse Rijk is de dag na Eerste Kerstdag bekend als Boxing Day.

België kent geen Tweede Kerstdag; de meeste mensen hebben alleen op 25 december een officiële vrije dag (behalve als 25 december op een zondag valt, dan verschuift de vrije dag naar de volgende maandag). Ambtenaren hebben (vaak) wel een extra verlofdag.


26 december is de 360ste dag van het jaar (de 361ste dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 5 dagen tot het einde van het jaar.


Vandaag geboren
  • 1962 John van den Heuvel
  • 1942 Rob de Nijs
  • 1940 Harmen Siezen
  • 1939 Phil Spector
  • 1897 Willy Corsari
Komende feesten