Wereld Feesten Almanak

Woensdag 27 december 2017


Datum: woensdag 27 december 2017
Land / gebied: Wereld (Sjiieten)
Religie: Islam (Sjiisme)

8 Rabi' al-Akhir. Mohammed al-Mahdi is de twaalfde en laatste imam van de alevitische en de meeste sjiitische moslims, de Twaalvers. Hij werd geboren op 8 Rabi' al-Akhir 232 van de islamitische jaartelling dat gelijk staat aan 1 december 846 van de westerse kalender. Zijn echte naam was Mohammed ibn al-Hasan ibn Ali. Hij wordt ook vaak de Verdwenen Imam genoemd. Zijn naam, al-Mahdi, betekent 'de door God geleide'. Hij wordt soms ook Mohammed al-Muntazar genoemd, wat 'de verwachte' betekent.


Datum: woensdag 27 december 2017
Land / gebied: Noord-Korea
Soort: Nationale feestdag

Het invoeren van de Noord-Koreaanse grondwet op 27 december 1972 wordt jaarlijks met een officiële vrije dag gevierd. Tijdens de 'Dag van de Grondwet' (제헌절) worden er toespraken, ceremonies en parades gehouden waarbij de Noord-Koreanen hun leiders Kim Il-sung, Kim Jong-il en Kim Jong-un eren.


Datum: dinsdag 26 december 2017 t/m maandag 1 januari 2018
Land / gebied: Verenigde Staten (Afro-Amerikanen)
Soort: Cultureel, Traditioneel

Kwanzaa'Kwanzaa' is een feest in de Verenigde Staten dat het zwart zijn viert en is gebaseerd op de traditionele Afrikaanse cultuur. Het wordt gevierd door Amerikanen van Afrikaanse afkomst tussen 26 december en 1 januari en duurt een volle week.

Wereldwijd wordt 'Kwanzaa' door ruim 28 miljoen mensen gevierd.

'Kwanzaa' is geen religieus feest, maar een cultureel feest, gebaseerd op elementen uit oogstfeesten die zowel in Afrika als in de rest van de wereld worden gevierd. In de Verenigde Staten wordt Kwanzaa vaak gekoppeld aan Kerstmis of Chanoeka.


Datum: dinsdag 26 en woensdag 27 december 2017
Land / gebied: Falklandeilanden
Soort: Nationale feestdag

Al ruim honderd jaar worden jaarlijks op 26 en 27 december op de Stanley Racecourse (op de Falklandeilanden) paardenraces gehouden. De twee volgende dagen zijn ook vrije dagen voor ambtenaren (alle overheidsinstellingen zijn gesloten).


27 december is de 361ste dag van het jaar (de 362ste dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 4 dagen tot het einde van het jaar.


Vandaag geboren
  • 1952 David Knopfler
  • 1951 Ernesto Zedillo
  • 1950 Jack van Gelder
  • 1948 Gérard Depardieu
  • 1901 Marlène Dietrich