Wereld Feesten Almanak

Zaterdag 27 april 2019

Begin meivakantie (27 april t/m 5 mei 2019) in Nederland.


Datum: zaterdag 27 april 2019
Land / gebied: Nederland
Soort: Nationale feestdag

KoningsdagOfficiële feestdag. De koninklijke familie bezoekt op Koningsdag één gemeente met een centrumfunctie. Die gemeente gaat zich aan het land presenteren. Hoe de presentatie eruit gaat zien kan een gemeente zelf bepalen.

Koning Willem-Alexander verandert daarmee de viering van Koningsdag en het defilé (grande parade) keert terug: een kleurrijk spektakel waarin de inwoners van de gemeente en de streek laten zien waarop ze trots zijn. De koning en zijn familie zullen daarbij aanwezig zijn.


Datum: zaterdag 27 april 2019
Land / gebied: Oost-Europa
Soort: Kerkelijk
Religie: Christendom (Orthodox Christendom)

In de Orthodoxe Kerk wordt deze dag 'Heilige en Grote Zaterdag' of de 'Grote Sabbat' genoemd. Centraal tijdens de dienst staat de processie met de zgn. Epitafios / Plasjenitsa; een doek met een iconografische afbeelding van de graflegging van Christus. Deze blijft in de kerk liggen tot Pasen en is voor gelovigen de plaats waar ze de in het graf liggende Christus vereren.


Datum: zaterdag 27 april 2019
Land / gebied: Zuid-Afrika
Soort: Nationale feestdag

Dag van de Vrijheid. African Freedom Day. Nationale feestdag. Herdenking van de eerste democratische verkiezingen die in Zuid-Afrika werden gehouden op 27 april 1994.


Datum: zaterdag 27 april 2019
Land / gebied: Slovenië

De 'Dag van Verzet tegen de Bezetter' (Dan upora proti okupatorju) wordt jaarlijks op 27 april gevierd. Ter herinnering aan de oprichting van het Sloveens Bevrijdingsfront tijdens de Tweede Wereldoorlog.


Datum: zaterdag 27 april 2019
Land / gebied: Sierra Leone
Soort: Nationale feestdag

In Sierra Leone wordt 'Onafhankelijkheidsdag' (Independence Day) op 27 april 2019 gevierd en is een nationale feestdag en officiële vrije dag in het West-Afrikaanse land.


Datum: zaterdag 27 april 2019
Land / gebied: Togo
Soort: Nationale feestdag

Op 27 april 1960 verklaarde de Republiek Togo zich onafhankelijk van Frankrijk. De 'Onafhankelijkheidsdag' (Fête de l'Indépendance) is een nationale feestdag en een officiële vrije dag.


Datum: zaterdag 27 april 2019
Land / gebied: Internationaal

Iedere laatste zaterdag van april wordt door de World Veterinary Association de 'Internationale Dag van de Dierenarts' (World Veterinary Day) georganiseerd. Het belang van de dierenarts in het welzijn van (huis)dieren staat op deze dag centraal.


Datum: zaterdag 27 april 2019
Land / gebied: Wereld

Sinds 1999 wordt op de laatste zaterdag van april de 'Wereld Tai Chi en Qi Gong Dag' (World Tai Chi and Qigong Day) gehouden ter promotie van de aan elkaar verwante Chinese disciplines.


Datum: zaterdag 27 april 2019
Land / gebied: Finland
Soort: Militair feest

In Finland is het sinds 1987 jaarlijks op 27 april 'Nationale Veteranendag' (kansallinen veteraanipäivä). Op deze dag worden Finse oorlogsveteranen op ingetogen wijze geëerd. Datum vanwege het einde van de Laplandoorlog op 27 april 1945.


Datum: zaterdag 20 t/m zaterdag 27 april 2019
Land / gebied: Wereld (Joden)
Religie: Jodendom

15-22 Nisan. Joods Paasfeest of Feest van de ongezuurde broden. Pesach (Joods Pasen) is een eeuwenoud feest dat zijn oorsprong vindt in de geschiedenis van het volk Israël, waarbij de uittocht van het joodse volk uit Egypte wordt herdacht.


27 april is de 117de dag van het jaar (de 118de dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 248 dagen tot het einde van het jaar.


Vandaag geboren
  • 1967 Koning Willem-Alexander
  • 1965 Vincent Bijlo
  • 1959 Sheena Easton
  • 1951 Ace Frehley
  • 1948 Kate Pierson