woensdag 26 februari 2020

Wereld Feesten Almanak

Maandag 3 december 2018

Adventstijd (2 t/m 24 december).


Datum: maandag 3 t/m maandag 10 december 2018
Land / gebied: Wereld (Joden)
Soort: Lichtjesfeest
Religie: Jodendom

25 Kislev - 2 Tevet. Chanoeka is een joods feest, ook bekend als het lichtfeest of toewijdingsfeest. De eerste dag van dit feest, erev chanoeka, begint na de zonsondergang van de 24e dag van de joodse maand Kislev.


Datum: maandag 3 december 2018
Land / gebied: Verenigde Naties

Wereld Gehandicapten DagDe Verenigde Naties hebben 3 december uitgeroepen tot de 'Internationale Dag voor Mensen met een Beperking' (International Day of Persons with Disabilities). In Nederland is deze dag bekend als 'Wereld Gehandicapten Dag'.

Deze dag is door de VN bedoeld als aanmoediging om de discussie over mensenrechten en gelijke kansen voor mensen met een functiebeperking op de agenda te houden, op alle niveaus, lokaal, regionaal, nationaal en internationaal.


Datum: maandag 3 december 2018
Land / gebied: Spanje, Frankrijk (Baskenland)
Soort: Cultureel

Op 3 december is het de 'Dag van de Baskische Taal' (Euskararen Eguna). Deze dag bestaat al sinds 1948 maar werd in 1995 officieel erkend door de autonome Baskische regering en de Koninklijke Academie van de Baskische Taal (Euskaltzaindia).


Datum: maandag 3 december 2018
Land / gebied: Spanje (Navarra)
Soort: Regionale feestdag (Heiligendag)
Religie: Christendom (Rooms-Katholicisme)

De 'Dag van Navarra' (Día de Navarra) is een regionale feestdag op 3 december ter herinnering aan de sterfdag van Sint Franciscus Xaverius (San Francisco Javier), de beschermheilige van de autonome regio Navarra. De feestdag wordt verschoven naar maandag als 3 december op een zondag valt.


Datum: maandag 3 december 2018
Land / gebied: Wereld

Herdenking giframp Bhopal. Jaarlijks wordt er op 3 december tijdens de 'Wereld Anti-Pesticiden Dag' (Global No Pesticides Use Day) stilgestaan bij de gevaren voor mens en milieu van het gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen. Ingesteld in 1988 door Pesticide Action Network (PAN) International om de grootste industriële ramp ooit te herdenken.


Datum: maandag 3 december 2018
Land / gebied: Nieuw-Zeeland (Chatham Islands)

Jaarlijks op de maandag die het dichtst bij 30 november valt.


Datum: maandag 3 december 2018
Land / gebied: India (Goa) (Christenen)
Soort: Regionale feestdag
Religie: Christendom (Rooms-Katholicisme)

Feast of St. Francis Xavier. Regionale feestdag (vrije dag) in de Indiase deelstaat Goa ter ere van de naamdag (3 december) van de Spaanse jezuïeten-missionaris Franciscus Xaverius, die een belangrijke rol speelde in de opbouw van de missie in Zuid- en Oost-Azië.


Datum: maandag 3 december 2018
Land / gebied: Tonga

Een nationale feestdag op iedere eerste maandag van december ter herinnering aan de eerste koning van Tonga die vanaf 4 december 1845 bijna 50 jaar de Polynesische eilandenstaat bestuurde.


Datum: maandag 3 december 2018
Land / gebied: Nieuw-Zeeland (Westland)

In de regio Westland (een vroegere provincie in Nieuw-Zeeland) wordt nog altijd op de maandag die het dichtst bij 1 december valt, de 'Provincial Anniversary Day' gevierd.


3 december is de 337ste dag van het jaar (de 338ste dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 28 dagen tot het einde van het jaar.


Vandaag geboren
  • 1980 Natalia
  • 1965 Katarina Witt
  • 1948 Ozzy Osbourne
  • 1946 Joop Zoetemelk
  • 1938 Thea Doelwijt
Komende feesten