Wereld Feesten Almanak

Donderdag 3 mei 2018


Datum: donderdag 3 mei 2018
Land / gebied: Wereld (Joden)
Religie: Jodendom

18 Ijar. Lag Ba'omer valt ieder jaar op 18 Ijar (meestal in mei), dat samenvalt met dag 33 van de omertelling.

De tijd tussen Pesach tot Sjavoeot is een rouwperiode in het jodendom: de omertijd. Gedurende 33 dagen van de omertijd wordt niet getrouwd, worden geen feesten gegeven en gaat men niet naar de kapper. In deze periode zijn door de eeuwen heen veel joden slachtoffer geworden van vervolgingen. Ook zijn er tijden geweest waarin er met name ellende is ontstaan door onderlinge verdeeldheid van de joden.


Datum: donderdag 3 mei 2018
Land / gebied: Wereld (Katholieken)
Religie: Christendom (Rooms-Katholicisme)

'Fiesta de las Cruces' ('Feest van de Kruisen') of 'Cruz de Mayo' ('Mei Kruis') is een christelijke feestdag die jaarlijks op 3 mei wordt gevierd in grote delen van Spanje en Latijns-Amerika.

Feest van de Heilige Kruisvinding ('Invención de la Santa Cruz'). Ter herinnering aan de dag waarop Sint-Helena het originele kruis, waaraan Jezus Christus zou zijn gestorven, in Palestina heeft gevonden.


Datum: donderdag 3 mei 2018
Land / gebied: Polen
Soort: Constitutioneel

Święto Konstytucji 3 Maja / Święto Narodowe Trzeciego Maja. De grondwet van 3 mei 1791 staat bekend als de eerste moderne grondwet ter wereld (eerder dan de Franse of Amerikaanse grondwet).

Het is het hoogtepunt van de regeerperiode van de Poolse koning Stanislaw II Augustus Poniatowski (1732-1798), een verlicht vorst, die geïnspireerd is door o.a. Franse verlichtingsdenkers.


Datum: donderdag 3 mei 2018
Land / gebied: Verenigde Naties (UNESCO)

Werelddag van de PersvrijheidJaarlijks op 3 mei is de 'Werelddag van de Persvrijheid' (World Press Freedom Day). Een dag - ingesteld door de Verenigde Naties en UNESCO - om vermoorde journalisten te betreuren en solidariteit uit te spreken met journalisten die in de gevangenis verkommeren of op alle mogelijke manieren belemmerd worden in de uitvoering van hun werk.


Datum: donderdag 3 mei 2018
Land / gebied: Japan
Soort: Constitutioneel

Wel een nationale feestdag maar geen speciale festiviteiten of activiteiten.


3 mei is de 123ste dag van het jaar (de 124ste dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 242 dagen tot het einde van het jaar.


Vandaag geboren
  • 1973 Michael Reiziger
  • 1958 Hansje Bunschoten
  • 1937 Frankie Valli
  • 1933 James Brown
  • 1903 Bing Crosby