Wereld Feesten Almanak

Vrijdag 3 mei 2019


Datum: vrijdag 3 mei 2019
Land / gebied: Wereld (Katholieken)
Religie: Christendom (Rooms-Katholicisme)

'Fiesta de las Cruces' ('Feest van de Kruisen') of 'Cruz de Mayo' ('Mei Kruis') is een christelijke feestdag die jaarlijks op 3 mei wordt gevierd in grote delen van Spanje en Latijns-Amerika.

Feest van de Heilige Kruisvinding ('Invención de la Santa Cruz'). Ter herinnering aan de dag waarop Sint-Helena het originele kruis, waaraan Jezus Christus zou zijn gestorven, in Palestina heeft gevonden.


Datum: vrijdag 3 mei 2019
Land / gebied: Polen
Soort: Constitutioneel

Święto Konstytucji 3 Maja / Święto Narodowe Trzeciego Maja. De grondwet van 3 mei 1791 staat bekend als de eerste moderne grondwet ter wereld (eerder dan de Franse of Amerikaanse grondwet).

Het is het hoogtepunt van de regeerperiode van de Poolse koning Stanislaw II Augustus Poniatowski (1732-1798), een verlicht vorst, die geïnspireerd is door o.a. Franse verlichtingsdenkers.


Datum: vrijdag 3 mei 2019
Land / gebied: Verenigde Naties (UNESCO)

Werelddag van de PersvrijheidJaarlijks op 3 mei is de 'Werelddag van de Persvrijheid' (World Press Freedom Day). Een dag - ingesteld door de Verenigde Naties en UNESCO - om vermoorde journalisten te betreuren en solidariteit uit te spreken met journalisten die in de gevangenis verkommeren of op alle mogelijke manieren belemmerd worden in de uitvoering van hun werk.


Datum: vrijdag 3 mei 2019
Land / gebied: Japan
Soort: Constitutioneel

Wel een nationale feestdag maar geen speciale festiviteiten of activiteiten.


Datum: vrijdag 3 mei 2019

Jaarlijks op de eerste vrijdag van mei is het de 'Internationale Dag van de Sauvignon Blanc' (International Sauvignon Blanc Day).


3 mei is de 123ste dag van het jaar (de 124ste dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 242 dagen tot het einde van het jaar.


Vandaag geboren
  • 1973 Michael Reiziger
  • 1958 Hansje Bunschoten
  • 1937 Frankie Valli
  • 1933 James Brown
  • 1903 Bing Crosby