donderdag 7 juli 2022

Wereld Feesten Almanak


Maandag 30 november 2020
Adventstijd (29 november t/m 24 december).


Datum: maandag 30 november 2020
Land / gebied: Internationaal

'Cities for Life Day' is een jaarlijks terugkerend evenement dat op 30 november in veel hoofdsteden wordt gehouden om de afschaffing van de doodstraf overal ter wereld te bevorderen. Steden verlichten hun symbolische monumenten, zoals het Atomium in Brussel, het Colosseum in Rome en de Plaza de Santa Ana in Madrid.

Op 30 november 1786 schafte het Groothertogdom Toscane als eerste staat ter wereld de doodstraf af.
Meer >>Datum: maandag 30 november 2020

'Computer Security Day' is een jaarlijks evenement dat wereldwijd op 30 november wordt gehouden. 'Computer Security Day' werd in 1988 in het leven geroepen om mensen te attenderen op computer-gerelateerde beveiligingsproblemen. Het doel van deze dag is om mensen eraan te herinneren om hun computers en gegevens te beschermen.
Meer >>


Datum: maandag 30 november 2020
Land / gebied: Verenigd Koninkrijk (Schotland)
Soort: Nationale feestdag (Heiligendag)

De naamdag van Sint Andreas is op 30 november. St. Andrew's Day (Saunt Andra's Day / Là Naomh Anndrais) is de nationale dag van Schotland.

De Schotse cultuur staat op deze dag centraal en de Saltire / Saint Andrew's Cross (de vlag van Schotland) wordt op veel gebouwen gehesen. In Schotland - en in veel landen met Schotse roots - wordt op Sint Andreas de Schotse cultuur gevierd met traditionele Schotse gerechten, muziek en dans. In Schotland wordt de dag gezien als het begin van de Schotse winterfestivals met o.a. Hogmanay (Oudejaarsavond) en Burns Night.

Saint Andrew's Day (Schotland)
St. Andrew's Day is een 'bank holiday' (officiële vrije dag) op 30 november in Schotland en valt op maandag 1 of 2 december als 30 november op een zaterdag of zondag valt.
Meer >>


Datum: maandag 30 november 2020
Land / gebied: Internationaal

'Cyber Monday' is een marketingterm voor de maandag na Thanksgiving Day in de Verenigde Staten. De term is bedacht door marketingbureaus om de internetverkopen te stimuleren. Vergelijk met Black Friday.
Meer >>


Datum: maandag 30 november 2020
Land / gebied: India (Sikhs)
Religie: Sikhisme

Geboortedag Goeroe Nanak. Onregelmatig vanwege traditie in India (Hindoekalender). Goeroe Nanak (20 oktober 1469 - 7 mei 1539) was de stichter van het sikhisme en de eerste van tien goeroes van de sikhs.
Meer >>


Datum: maandag 30 november 2020
Land / gebied: Barbados
Soort: Nationale feestdag

Op 30 november 1966 werd Barbados onafhankelijk van Groot-Brittannië.

Barbados werd door de Britten bezet in 1627. Het land was even lid van de West-Indische Federatie (1958 - 1962) en verkreeg uiteindelijk zelfbestuur in 1961. In 1962 werden de verkiezingen gewonnen door de Democratische Labour-partij, aangevoerd door Errol Walton Barrow, die eerste minister werd na de onafhankelijkheid op 30 november 1966.
Meer >>


Datum: maandag 30 november 2020
Land / gebied: Jemen
Soort: Nationale feestdag

Ieder jaar wordt in Jemen op 30 november de onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk gevierd met een nationale feestdag.
Meer >>


Datum: maandag 30 november 2020
Land / gebied: Filipijnen
Soort: Nationale feestdag

Kaarawan ni Bonifacio / Bonifacio Day. Officiële feestdag in de Filipijnen. Jaarlijks op 30 november, de geboortedag van Andrés Bonifacio.

Geboortedag BonifacioAndrés Bonifacio y de Castro (30 november 1863 - 10 mei 1897) was een Filipijnse revolutionair en een van de belangrijkste leiders van de Filipijnse revolutie eind 19e eeuw tegen de Spaanse koloniale overheersing. Hij wordt wel gezien als de "Vader van de Filipijnse revolutie" en wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke nationale helden uit de geschiedenis van de Filipijnen.

Bonifacio was de oprichter van de Katipunan. Deze organisatie had als doelstelling om onafhankelijkheid van Spanje te bewerkstelligen.
Meer >>


Datum: maandag 30 november 2020
Land / gebied: Nieuw-Zeeland (Westland)

In de regio Westland (een vroegere provincie in Nieuw-Zeeland) wordt nog altijd op de maandag die het dichtst bij 1 december valt, de 'Provincial Anniversary Day' gevierd.
Meer >>


Datum: maandag 30 november 2020
Land / gebied: Verenigde Arabische Emiraten
Soort: Nationale feestdag, Herdenking

Martyrs' Day / Commemoration Day. Op 30 november wordt in de Verenigde Arabische Emiraten stilgestaan bij de mensen die voor hun land het lieven lieten. Er vinden verschillende herdenkingen plaats.
Meer >>


Datum: maandag 30 november 2020
Land / gebied: Tibet
Religie: Boeddhisme

Pelhe Düchen. Jaarlijks op de 15e dag van de 10e maand van de Tibetaanse kalender (volle maan). Pälden Lhamo is een Tibetaanse beschermgodin. Ze geldt als Dharmapala, oftewel de beschermgodin van de dharma, van de leer van Boeddha.
Meer >>


Datum: maandag 30 november 2020
Land / gebied: Nieuw-Zeeland (Chatham Islands)

Jaarlijks op de maandag die het dichtst bij 30 november valt.
Meer >>


30 november is de 334ste dag van het jaar (de 335ste dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 31 dagen tot het einde van het jaar.


Vandaag geboren
  • 1990 Magnus Carlsen
  • 1984 Nigel de Jong
  • 1971 Gerard van Velde
  • 1968 Laurent Jalabert
  • 1960 Gary Lineker
Komende feesten