Wereld Feesten Almanak

Zaterdag 30 september 2017


Datum: zaterdag 16 september t/m dinsdag 3 oktober 2017
Land / gebied: Duitsland (München)
Soort: Folkloristisch, Traditioneel (Festival)

Oktoberfest (Oktoberfeest)Het 'Oktoberfest' (Duits voor oktoberfeest) is een jaarlijks volksfeest (bierfeest) in München (Beieren). Het begint op een zaterdag halverwege september en eindigt op de eerste zondag in oktober. Het geldt als het grootste bierfestival ter wereld, dat jaarlijks door meer dan zes miljoen mensen bezocht wordt. Het duurt meestal 16 dagen.

Het eerste 'Oktoberfest' werd gehouden in 1810 ter ere van de bruiloft van prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen en kroonprins Lodewijk van Beieren.


Datum: vrijdag 29 september t/m zondag 1 oktober 2017
Land / gebied: Nederland (Arnhem)

Sinds 1996 vindt in Arnhem/Ede ieder jaar een kampioenschap levende standbeelden plaats. Was het in de beginjaren nog een Nederlands kampioenschap, sinds 2004 is het evenement omgedoopt tot een officieus wereldkampioenschap, 'het WK Living Statues'.


Datum: vrijdag 22 september t/m zondag 8 oktober 2017
Land / gebied: Duitsland (Stuttgart)
Soort: Folkloristisch (Ludiek feest)

Het Cannstatter Volksfest / Cannstatter Wasen is een jaarlijks twee weken durend festival in Stuttgart (Baden-Württemberg). Het wordt soms ook wel het Stuttgart Bier Festival genoemd.


Datum: zaterdag 30 september t/m zondag 1 oktober 2017
Land / gebied: België

In 2017 is het 'Weekend van de Klant' op zaterdag 30 september en zondag 1 oktober. Iedere laatste zaterdag van september is in België de 'Dag van de Klant' en vormt samen met 'Sunday Shopday' het 'Weekend van de Klant'.


Datum: zaterdag 30 september 2017
Land / gebied: Wereld (Joden)
Soort: Religieus (Vasten)
Religie: Jodendom

10 Tisjri. Jom Kipoer (voluit Jom ha-Kippoeriem = Dag van de Vergevingen) is de heiligste dag van het joodse jaar en daarmee de belangrijkste joodse feestdag. Op deze dag beslist God over het lot van de mensen in het komende jaar. Men belijdt zijn eigen en gemeenschappelijke zonden. Ook: Jom Kippoer.

Op Jom Kipoer is het verboden om te eten en te drinken, zich te wassen en seksuele omgang te hebben. Ook mag de orthodoxe jood geen leren schoenen dragen. Zo laat hij zien dat hij de heiligheid van de aarde respecteert.

De viering van Jom Kipoer is plechtig maar niet sober, want het nieuwe jaar geeft kansen om alles beter te doen. Er wordt gedurende meer dan een etmaal gevast, zowel wat eten als wat drinken betreft. Het is gebruikelijk op deze dag naar de synagoge te gaan.


Datum: zaterdag 30 september 2017
Land / gebied: Wereld (Hindoes)
Soort: Religieus
Religie: Hindoeïsme

10 Sukla Asvina. September/oktober. Viering van de overwinning van het goede (in de vorm van Shri Rama) op het kwaad (de demonenkoning Ravan) in de wereld. Ook: Dashera, Dasara, Wijay Dasjmi, Vijay-dashmi of Vijaya Dasami. Het einde van Navaratri en wordt op de tiende dag gevierd. Tiendaags festival waarin de opvoering van van de Ramayana een centrale plaats inneemt.
Lees ook:


Datum: zaterdag 30 september 2017
Land / gebied: Wereld
Soort: Religieus (Heiligendag)
Religie: Christendom (Rooms-Katholicisme)Datum: zaterdag 30 september 2017
Land / gebied: Wereld (Sjiieten)
Religie: Islam (Sjiisme)

Jaarlijks op 9 Muharram.


Datum: zaterdag 30 september 2017
Land / gebied: Botswana
Soort: Nationale feestdag

Botswana Day. Nationale feestdag. Op 30 september 1965 werd Botswana onafhankelijk van Groot-Brittannië.


Datum: zaterdag 30 september 2017
Land / gebied: Sao Tomé en PrincipeDatum: zaterdag 30 september 2017
Land / gebied: Verenigde Naties

Door de Verenigde Naties is 30 september ingesteld als 'Internationale Dag van het Vertalen' ('International Translation Day').30 september is de 273ste dag van het jaar (de 274ste dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 92 dagen tot het einde van het jaar.


Vandaag geboren
  • 1980 Martina Hingis
  • 1970 Paul de Munnik
  • 1962 Frank Rijkaard
  • 1962 Jean-Paul van Poppel
  • 1957 Fran Drescher