donderdag 18 juli 2019

Wereld Feesten Almanak

Dinsdag 31 december 2019


Datum: donderdag 26 december 2019 t/m woensdag 1 januari 2020
Land / gebied: Verenigde Staten (Afro-Amerikanen)
Soort: Cultureel, Traditioneel

Kwanzaa'Kwanzaa' is een feest in de Verenigde Staten dat het zwart zijn viert en is gebaseerd op de traditionele Afrikaanse cultuur. Het wordt gevierd door Amerikanen van Afrikaanse afkomst tussen 26 december en 1 januari en duurt een volle week.

Wereldwijd wordt 'Kwanzaa' door ruim 28 miljoen mensen gevierd.

'Kwanzaa' is geen religieus feest, maar een cultureel feest, gebaseerd op elementen uit oogstfeesten die zowel in Afrika als in de rest van de wereld worden gevierd. In de Verenigde Staten wordt Kwanzaa vaak gekoppeld aan Kerstmis of Chanoeka.


Datum: dinsdag 31 december 2019
Land / gebied: Wereld

Ook wel Oudejaarsdag genoemd en Oud en Nieuw samen met de daarop volgende Nieuwjaarsdag.

De laatste dag van het jaar in alle landen die de westerse kalender hanteren. Oudejaarsavond (ook wel 'Silvester' of 'Silvesteravond') wordt jaarlijks gevierd op 31 december. Na middernacht, wanneer het nieuwe jaar is begonnen, wordt vuurwerk afgestoken.

Vuurwerk met Oud en Nieuw
Op en rondom Oudejaarsavond worden er diverse lekkernijen gegeten, waaronder: oliebollen, appelbeignets, appelflappen, knieperties, spekdikken en oudejaarskoekjes. 's Avonds wordt er champagne gedronken en naar de oudejaarsconference op televisie gekeken.


Datum: dinsdag 31 december 2019
Land / gebied: Nepal (Gurung)
Soort: Cultureel

Jaarlijks op de vijftiende dag van de Nepalese maand Poush (december/januari) wordt door het Gurung volk nieuwjaar (तमु ल्होसार = Tamu Losar) gevierd. Meestal op 30 december. De Gurung (ook wel Tamu genoemd) zijn een etnische bevolkingsgroep die in verschillende delen van Nepal wonen.


Datum: dinsdag 31 december 2019
Land / gebied: Azerbeidzjan
Soort: Cultureel, Nationale feestdag

Jaarlijks wordt op 31 december de 'Dag van Solidariteit van Azerbeidzjanen' (Dünya Azərbaycanlılarının Həmrəyliyi Günü) gevierd. Een nationale feestdag ter ere van de Azerbeidzjaanse cultuur wereldwijd (de Azerbeidzjaanse diaspora).

Er leven grote groepen Azerbeidzjanen buiten de Republiek Azerbeidzjan en Iraans Azerbeidzjan door wie bij deze dag wordt stilgestaan (o.a. in Rusland, Turkije, Georgië, Kazachstan, Kirgizië, Oekraïne, Duitsland, Nederland, Engeland en de Verenigde Staten).


Datum: dinsdag 31 december 2019
Land / gebied: Oost-Timor
Soort: Nationale feestdag, Herdenking

National Heroes Day. Bij hen die hun leven hebben gegeven voor de onafhankelijkheid van Oost-Timor, wordt jaarlijks stilgestaan op de laatste dag van het jaar (31 december).


31 december is de laatste dag van het jaar. Het wordt ook wel oudejaarsdag genoemd.


Vandaag geboren
  • 1948 Donna Summer
  • 1943 John Denver
  • 1938 Atje Keulen-Deelstra
  • 1938 Jan ter Laak
  • 1937 Anthony Hopkins
Komende feesten