donderdag 19 mei 2022

Wereld Feesten Almanak


Maandag 31 mei 2021

Datum: maandag 31 mei 2021
Land / gebied: Verenigde Staten
Soort: Nationale feestdag, Herdenking

'Memorial Day' is een Amerikaanse feest- en gedenkdag, gehouden op de laatste maandag in mei, waarop Amerikaanse militairen die tijdens hun dienstperiode de dood vonden, worden herdacht.

In Nederland vindt in Margraten op de voorgaande zondag de herdenking plaats van de Amerikaanse soldaten die sneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Meer >>Datum: maandag 31 mei 2021
Land / gebied: Verenigd Koninkrijk
Soort: Nationale feestdag

Summer Half-Term Monday. Iedere laatste maandag in mei. Ingesteld in 1971 ter vervanging van Pinkstermaandag. De meeste scholen hebben een week vakantie. Deze 'bank holiday' heeft geen officiële naam en wordt soms gewoon 'Last Monday in May' genoemd.

Een vrije dag in Gibraltar, de Kanaaleilanden Alderney, Guernsey, Jersey (Spring Holiday), het eiland Man (Late May Bank Holiday) en het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland).
Meer >>


Datum: maandag 31 mei 2021
Land / gebied: Verenigde Naties (WHO)
Soort: Bewustwordingsdag

Ook: Wereld Niet-Rokendag. Jaarlijks is het op 31 mei 'Wereld Anti-Tabaksdag' (World No Tobacco Day). Deze dag staat in het teken van het verminderen van het gebruik van tabak.
Meer >>


Datum: maandag 31 mei 2021
Land / gebied: Australië (Australisch Hoofdstedelijk Territorium)

Sinds 2018 is 'Reconciliation Day' (Verzoeningsdag) een officiële feestdag in het Australisch Hoofdstedelijk Territorium ter ere van de cultuur van de Australische Aboriginals en ter bevordering van culturele uitwisseling en wederzijds begrip. 'Reconciliation Day' markeert het begin van de 'National Reconciliation Week'.
Meer >>


Datum: maandag 31 mei 2021
Land / gebied: Spanje (Castilië-La Mancha)

Día de la Región Castilla-La Mancha. Jaarlijks op 31 mei. Vrije dag in de autonome Spaanse regio Castilië-La Mancha. De inwoners staan op deze dag stil bij de dag dat de Cortes Regionales - ofwel het regiobestuur - voor het eerst een parlementaire zitting hield op 31 mei 1984.
Meer >>
Lees ook:


  Datum: maandag 31 mei 2021
  Land / gebied: Turks- en Caicoseilanden
  Soort: Nationale feestdag

  Op de laatste maandag van mei is de 'Dag van de Nationale Helden' (National Heroes Day) een officiële feestdag op de Turks- en Caicoseilanden. Inwoners hebben een vrije dag ter ere van de eerste (en tot nu toe enige) nationale held van het land: J.A.G.S. McCartney.
  Meer >>


  Datum: maandag 31 mei 2021
  Land / gebied: Brunei
  Soort: Nationale feestdag (Militair feest)

  Officiële feestdag. Het 'Brunei Maleis Regiment' (Askar Melayu Brunei) werd opgericht op 31 mei 1961. Sinds 1984 bekend onder de naam 'Koninklijke Strijdkrachten van Brunei' (Angkatan Bersenjata Diraja Brunei).
  Meer >>


  Datum: zondag 30 en maandag 31 mei 2021
  Land / gebied: Maleisië (Labuan, Sabah)
  Soort: Oogstfeest, Regionale feestdag

  Op 30 en 31 mei wordt in de Maleisische deelstaten Labuan en Sabah met een officiële feestdag ("state public holiday") het jaarlijkse oogstfeest (Pesta Menuai / Harvest Festival) van het Kadazan-Dusun volk gevierd. Offers worden gebracht aan de rijstgoden.
  Meer >>


  31 mei is de 151ste dag van het jaar (de 152ste dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 214 dagen tot het einde van het jaar.


  Vandaag geboren
  • 1980 Edith Bosch
  • 1978 Tamara Brinkman
  • 1974 Ernst van der Pasch
  • 1965 Brooke Shields
  • 1946 Rainer Werner Fassbinder
  Komende feesten