donderdag 23 mei 2019

Wereld Feesten Almanak

Vrijdag 5 januari 2018


Datum: vrijdag 5 januari 2018
Land / gebied: Spanje
Soort: TraditioneelCultureel
Religie: Christendom (Rooms-Katholicisme)

De 'Driekoningenoptocht' (Cabalgata de Reyes Magos) is een optocht die elk jaar op 5 januari wordt gehouden in Spanje. Het feest wordt gevierd op de vooravond van Driekoningen, twaalf dagen na Kerstmis en is vooral geliefd bij kinderen omdat ze cadeautjes krijgen.

Driekoningenoptocht
Sinds 1985 wordt in Spanje de 'Cabalgata de Reyes Magos' rechtstreeks uitgezonden op televisie, elk jaar vanuit een andere stad. In sommige kuststeden komen de wijzen uit het oosten aan met een boot en tegenwoordig is het ook mogelijk om brieven aan de wijzen te versturen via e-mail.


Datum: vrijdag 5 januari 2018
Land / gebied: Wereld
Religie: Sikhisme

Guru Gobind Singh JiViering door sikhs van de geboortedag van goeroe Gobind Singh. Goeroe Gobind Singh, geboren als Gobind Rai, was de tiende en laatste goeroe van de sikhs. Hij werd geboren op 22 december 1666 volgens de Gregoriaanse kalender, wat overeenkomt met 23 Poh (= 5 januari) van de Nanakshahi-kalender die sikhs hanteren voor religieuze zaken.

Guru Gobind Singh Jayanti. In sommige deelstaten van India (met name in Haryana, Jammu en Kasjmir) is dit een officiële feestdag.


Datum: vrijdag 5 januari 2018
Land / gebied: Swaziland
Soort: Nationale feestdag, Traditioneel, Cultureel

'Incwala' is in Swaziland het jaarlijkse ritueel rondom de koning en een van de belangrijkste culturele gebeurtenissen van het land. Ook bekend als 'Koninklijke Ceremonie' / 'Nationale Ceremonie' en soms ten onrechte 'First Fruits Ceremony' genoemd.

'Incwala' vindt plaats tijdens de zomerzonnewende (eind december / begin januari) en duurt ongeveer een maand. Het begint met 'incwala lencane' (Kleine Incwala) en eindigt in 'incwala lenkhulu' (Grote Incwala). Hoofdpersoon is de koning van Swaziland. Zonder koning geen 'Incwala'. Daarnaast spelen alle mannen van jong tot oud een belangrijke rol in deze eeuwenoude ceremonie.

Incwala (Koninklijke Ceremonie)
De exacte datum van 'Incwala' wordt jaarlijks vlak voor aanvang bekend gemaakt, omdat die mede wordt bepaald op basis van de astrologie van de voorouders. Meestal is de dag van de 'Grote Incwala' (de hier gegeven datum) vier dagen na de volle maan van eind december / begin januari.


Datum: vrijdag 5 januari 2018
Land / gebied: Zweden

's Middags op 5 januari zijn banken en winkels in Zweden gesloten i.v.m. met de viering van Epifanie (Driekoningen) de volgende dag.


5 januari is de 5de dag van het jaar. Hierna volgen nog 360 dagen tot het einde van het jaar.


Vandaag geboren
  • 1977 Hadewych Minis
  • 1972 Sasha
  • 1969 Marilyn Manson
  • 1969 Paul McGillion
  • 1967 Joe Flanigan
Komende feesten