Wereld Feesten Almanak

Donderdag 8 november 2018


Datum: donderdag 8 november 2018
Land / gebied: Nederland

De 'Dag van de Stralende Beroepen' (World Radiography Day) wordt jaarlijks op 8 november georganiseerd.

Het is een unieke gelegenheid om het belang van medische beeldvorming en radiotherapie voor de gezondheidszorg onder de aandacht te brengen van het publiek en van scholieren. Het is een dag om stil te staan bij de waarde van medische stralingstoepassingen in de gezondheidszorg en het belang van deskundigheid van de professionals die deze technieken gebruiken voor onderzoek en behandeling.


Datum: donderdag 8 november 2018
Land / gebied: Bosnië en Herzegovina
Soort: Heiligendag
Religie: Christendom (Orthodox Christendom)

Mitrovdan is een feestdag op 8 november gewijd aan Demetrius (ook: Dimitri) van Thessaloniki, een soldatenheilige in de Oosters-orthodoxe Kerken.


Datum: donderdag 8 november 2018

Sinds 2005 wordt op 8 november - de geboortedag van de Franse interseksueel Herculine Barbin (1838-1869) - de 'Intersex Solidarity Day' gehouden. Ook bekend als 'Intersex Day of Remembrance'.

Een interseksueel is een persoon met zowel mannelijke als vrouwelijke (geslachts)kenmerken. Vroeger werd de term hermafrodiet gebruikt, maar dat wordt heden ten dage als niet-accuraat en beledigend gezien.


Datum: donderdag 8 november 2018
Land / gebied: Mongolië

Verjaardag Dzjengis Khan / National Pride Day. Jaarlijks op de eerste dag van de eerste wintermaand van de Mongoolse kalender wordt sinds 2012 deze nationale feestdag in Mongolië gevierd, die herinnert aan de geboortedag van Dzjengis Khan, de stichter en Grote Kan van het Mongoolse Rijk.


Datum: donderdag 8 november 2018
Land / gebied: Micronesia (Pohnpei)
Soort: Constitutioneel

Pohnpei is een deelstaat van Micronesia, bestaande uit het gelijknamige hoofdeiland en 162 zeer kleine eilandjes en atollen.


Datum: donderdag 8 november 2018
Land / gebied: Internationaal

Jaarlijks op 8 november is er extra aandacht voor stadsplanning en ruimtelijke ordening tijdens de 'Wereld Urbanisme Dag' (World Urbanism Day / World Town Planning Day).


8 november is de 312de dag van het jaar (de 313de dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 53 dagen tot het einde van het jaar.


Vandaag geboren
  • 1956 Jan Douwe Kroeske
  • 1954 Rickie Lee Jones
  • 1952 Jan Raas
  • 1946 Guus Hiddink
  • 1923 Jack St Clair Kilby