dinsdag 4 augustus 2020

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor het laatste nieuws.


Zaterdag 9 november 2019


Datum: zaterdag 9 november 2019
Land / gebied: Wereld (Moslims)
Religie: Islam

12 Rabi' al-Awwal. Geboorte van de profeet. Op deze dag vieren moslims de geboortedag van de profeet Mohammed: Mevlid Kandili of Veladet Kandili (Turks), Moeloed an-nabi (Marokkaans) of Milaad en-nabi (Surinaamse en Molukse moslims).

Mohammed werd geboren in ± 570 van onze jaarrekening. Die gebeurtenis wordt door alle moslims uitbundig gevierd. Er wordt speciaal (zoet) eten bereid en gezongen en de gelovigen gaan 's avonds naar de moskee. Daar wordt dan gesproken over de profeet, over het islamitische geloof en er wordt uit de Koran gelezen.


Datum: zaterdag 9 november 2019
Land / gebied: Wereld

De 'Wereld Vrijheidsdag' (World Freedom Day) wordt jaarlijks op 9 november op verschillende plaatsen in de wereld gevierd met een of andere happening. Deze dag valt samen met de val van de Berlijnse muur en is in 2001 ingesteld door president George W. Bush.


Datum: zaterdag 9 november 2019
Land / gebied: Duitsland
Soort: Herdenking

Gedenken an die Reichspogromnacht. Jaarlijks wordt op 9 november de Kristallnacht van 1938 herdacht.


Datum: zaterdag 9 november 2019
Land / gebied: Duitsland

Jaarlijks wordt in Duitsland op 9 november de val van de Berlijnse Muur herdacht.


Datum: zaterdag 9 november 2019
Land / gebied: Spanje (Madrid)
Religie: Christendom (Rooms-Katholicisme)

Jaarlijks vindt op 9 november in de Spaanse hoofdstad Madrid de 'Día de la Almudena' plaats. Een lokale feestdag (vrije dag) waarop Madrilenen de Kathedraal van Madrid bezoeken, de 'Santa María la Real de La Almudena'.


Datum: zaterdag 9 november 2019
Land / gebied: Azerbeidzjan
Soort: Nationale feestdag

Sinds 2009 wordt ieder jaar op 9 november de aanname van de Azerbeidzjaanse vlag in 1918 gevierd met de 'Dag van de Vlag' (Dövlət Bayrağı Günü).


Datum: zaterdag 9 november 2019
Land / gebied: Internationaal

9 november is de dag van de herdenking van de Reichskristallnacht (1938) en tevens een protest tegen fascisme en antisemitisme.


Datum: zaterdag 9 november 2019
Land / gebied: Cambodja
Soort: Nationale feestdag

Op 9 november 1953 verklaarde Cambodja zich onafhankelijk van Frankrijk. Dat wordt jaarlijks gevierd met een nationale feestdag (vrije dag).


Datum: zaterdag 9 november 2019
Land / gebied: Pakistan

Geboortedag van Mohammed Iqbal (1877-1938) - een dichter, filosoof en politicus - die als eerste het voorstel heeft gedaan een onafhankelijke staat op te richten voor moslims in India, de inspiratie voor de oprichting van Pakistan. Er wordt vaak naar hem verwezen als Allama Iqbal - 'Allama' betekent 'de Geleerde'.


Datum: zaterdag 9 november 2019
Land / gebied: Luxemburg
Soort: Ecologisch (Boomplantdag)

De 'Nationale Boomplantdag' van Luxemburg wordt sinds 1992 jaarlijks op de tweede zaterdag van november gehouden.


9 november is de 313de dag van het jaar (de 314de dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 52 dagen tot het einde van het jaar.


Vandaag geboren
  • 1974 Bridget Maasland
  • 1965 Rick Nieman
  • 1934 Carl Sagan
  • 1929 Imre Kertész
  • 1928 Wim Bosboom
Komende feesten