Startpagina Leesidee Stichting EchelonStichting Beleven
 
VERHAAL
print ⇒
GROEP
3-4
THEMA
Gevoeligheid, het gezegde: Jij bent ook een prinses op de erwt
SAMENVATTING
De zoektocht van een prins naar een ware prinses lukt maar niet, totdat een doorweekt meisje zich aandient. De moeder neemt de proef op de som en door de gevoeligheid van het meisje blijkt het inderdaad een echte prinses te zijn.
WERKVORMEN
- kringgesprek
- zintuigoefeningen
LESOPZET
a. Vertel het verhaal.
b. Laat de kinderen voorwerpen voelen. Neem echte erwten mee en wat handdoeken en kijk of de kinderen ook een prinses op de erwt zijn (of ze door de handdoeken heen de erwt nog voelen).
c. Probeer dit ook met geluiden/gevoel; ga heel zacht praten en kijk of de kinderen het nog verstaan, laat een paperclip vallen of laat de kinderen met een veertje over hun arm gaan. Voelen ze dit wel of niet?
DOELSTELLING
- Kinderen zijn zich bewust van hun tastzin.

DE PRINSES OP DE ERWT
Er was eens een prins die zo graag een prinses wilde hebben, maar het moest een echte prinses zijn. Hij reisde de hele wereld rond om er één te vinden, maar overal kwam er iets tussen. Prinsessen waren er genoeg, maar of het echte prinsessen waren, daar kon hij nooit helemaal achter komen, altijd was er iets dat niet helemaal in de haak was. Toen kwam hij weer thuis en was erg bedroefd, want hij wilde graag een heuse prinses hebben.

Op een avond brak er een verschrikkelijk onweer los; het bliksemde en donderde, de regen stroomde neer: het was vreselijk!

Toen werd er aan de stadspoort geklopt en de oude koning ging opendoen.

Het was een prinses die buiten stond. Maar, lieve hemel, wat zag ze eruit door de regen en het noodweer! Het water liep uit haar kleren en haren, bij de punt van haar schoen liep het erin en bij de hiel er weer uit; zij zei dat ze een echte prinses was.

"Ja, daar zullen we wel achter komen!" dacht de oude koningin, maar ze zei niets. Ze ging haar slaapkamer binnen, nam al het beddengoed weg en legde een erwt op de bodem van het bed, nam toen twintig matrassen, legde die boven op de erwt en toen opnieuw twintig veren bedden boven op de matrassen. Daar moest de prinses nu s nachts op liggen.

s Morgens vroegen ze haar hoe ze had geslapen. "O, verschrikkelijk slecht!" zei de prinses, "ik heb de hele nacht bijna geen oog dicht gedaan! De hemel weet wat er in mijn bed lag. Ik heb op iets hards gelegen en ik ben over mijn hele lichaam bont en blauw! Het is afschuwelijk!"

Toen konden ze zien dat het een echte prinses was omdat ze dóór de twintig matrassen en de twintig veren bedden heen de erwt gevoeld had. Zó teer van huid kon alleen maar een heuse prinses zijn.

De prins nam haar toen tot vrouw, want nu wist hij dat hij een echte prinses had, en de erwt kwam in het museum waar ze nu nog is te zien, als tenminste niemand haar weggenomen heeft.

Kijk, dit was nu een echte vertelling!
HERKOMST
Denemarken
BRON
"Hans Christian Andersen. Sprookjes en verhalen" opnieuw uit het Deens vertaald door Dr. Annelies van Hees. Uitgeverij Lemniscaat, Rotterdam, 1997.
Leesidee + verhaal afdrukken

 
Leesidee is een gezamenlijk project van Stichting Echelon en Stichting Beleven