Dag van de Martelaren
Land / gebied: Sao Tomé en Principe
Soort: Nationale feestdag (Herdenkingsdag)
Sao Tomé en Principe De Democratische Republiek Sao Tomé en Principe viert jaarlijks op 3 februari de 'Dag van de Martelaren' (Dia dos Mártires da Liberdade). Deze dag herdenkt de mensen die stierven in de strijd om onafhankelijkheid van Portugal. Officiële feestdag (vrije dag).

De datum herinnert aan het Bloedbad van Batepá op 3 februari 1953, waarbij een opstand van Afrikaanse arbeiders door de Portugese kolonisten hardhandig werd neergeslagen. Meer dan duizend mensen werden gedood. Deze gebeurtenis wordt gezien als het begin van de nationalistische sentimenten in Sao Tomé en Principe die 22 jaar later zouden uitmonden in de onafhankelijkheid van de archipel.

De belangrijkste herdenking vindt plaats op het strand bij Fernão Dias, waar door de Portugezen honderden lijken in zee werden geworpen.

Een herdenkingsdag in Sao Tomé en Principe.