woensdag 29 mei 2024

Wereld Feesten Almanak


Feestdagen Spanje 2024
Spanje actueel

Jaaroverzicht feestdagen Spanje
Nationale feestdagen in Spanje zijn:
 • 1 januari - Año Nuevo (Nieuwjaarsdag)
 • 6 januari - Los Reyes Magos (Driekoningen)
 • maart/april - Jueves Santo (Witte Donderdag)
 • maart/april - Viernes Santo (Goede Vrijdag)
 • maart/april - Pascua (Pasen)
 • 1 mei - Día del Trabajo (Dag van de Arbeid)
 • 15 augustus - La Asunción de la Virgen (O.L.V. Hemelvaart)
 • 12 oktober - Fiesta Nacional de España / Día de la Hispanidad (Nationale Feestdag)
 • 1 november - Día de Todos los Santos (Allerheiligen)
 • 6 december - Día de la Constitución Española (Dag van de Grondwet)
 • 8 december - Inmaculada Concepción de María (Maria Onbevlekte Ontvangenis)
 • 25 december - Navidad (Eerste Kerstdag)
 • Alleen die dagen gelden als officiële vrije dag. Daarnaast heeft elk van de 17 autonome regio's in Spanje een eigen dag, waarop in dat deel van het land de meeste mensen vrij zijn en overheidsinstellingen en banken gesloten zijn. Spanje maakt deel uit van de Europese Unie.

  maandag 1 januari 2024
  dinsdag 2 januari 2024
  Toma de Granada (Andalusië)
  Een belangrijke feestdag in de zuid Spaanse stad Granada is 2 januari. Dan wordt jaarlijks 'Toma de Granada' (Dag van de Overwinning) gevierd. Op de dag van de overname van Granada (Día de la Toma de Posesión de Granada) viert men de overwinning van de katholieke koningen op de Moren. In 1492 werd de stad ingenomen door de katholieke koninkrijken Castilië en Aragon.
  vrijdag 5 januari 2024
  De 'Driekoningenoptocht' (Cabalgata de Reyes Magos) is een optocht die elk jaar op 5 januari wordt gehouden in Spanje. Het feest wordt gevierd op de vooravond van Driekoningen, twaalf dagen na Kerstmis en is vooral geliefd bij kinderen omdat ze cadeautjes krijgen. Sinds 1985 wordt in Spanje de 'Cabalgata de Reyes Magos' rechtstreeks uitgezonden op televisie, elk jaar vanuit een andere stad. In sommige kuststeden komen de wijzen uit het oosten aan met een boot en tegenwoordig is het ook mogelijk om brieven aan de wijzen te versturen via e-mail.
  zaterdag 6 januari 2024
  zaterdag 20 januari 2024
  Tamborrada (San Sebastian)
  Drumfestival van San Sebastian. Het trommelfestival van San Sebastian (Tamborrada de San Sebastián / Donostiako Danborrada) is een feest dat in de Baskische stad San Sebastian jaarlijks op 20 januari - de naamdag van Sint Sebastiaan, de beschermheilige van de stad - wordt gehouden.
  maandag 22 januari 2024
  Sint Vincent Martelaar. Vincent was een jonge diaken die in Valencia in het jaar 304 werd gemarteld in opdracht van de Romeinse keizer Diocletianus. Sint Vincent (San Vicente) werd benoemd tot patroonheilige van de stad en zijn executie wordt jaarlijks herdacht met een plechtige ceremonie. Op 22 januari wordt er 's ochtends een processie aan hem gewijd. De stoet begint en eindigt in de kathedraal van Valencia en komt langs enkele symbolische plekken die te maken hebben met zijn marteldood. De optocht wordt afgesloten met een pauselijke mis.
  woensdag 14 februari 2024
  zondag 25 februari 2024
  La Crida (Valencia)
  Op de laatste zondag van februari wordt met vuurwerk en een lichtshow Las Fallas - het traditionele feest ter ere van Sint Jozef in Valencia - officieel geopend.
  woensdag 28 februari 2024
  Dag van Andalusië (Andalusië)
  Día de Andalucía. Deze dag staat in het teken van de culturele identiteit van Andalusië en is een traditioneel, vooral folkloristisch, evenement. Verjaardag van het referendum van 28 februari 1980.
  vrijdag 1 maart 2024
  Día de les Illes Balears / Día de las Islas Baleares. Op 1 maart 1983 werd de eilandengroep de Balearen een autonome regio in Spanje. Dit wordt jaarlijks gevierd op Mallorca (Majorca), Menorca (Minorca), Ibiza, Formentera, Cabrera en Dragonera.
  dinsdag 5 maart 2024
  Jaarlijks op 5 maart ('cincomarzada' betekent 'de vijfde maart') een lokale feestdag in Zaragoza (Saragossa), die vooral buiten in het park (Parque del Tío Jorge) wordt gevierd. Tijdens de Eerste Carlistenoorlog (1833-1839) weerstond de stad Zaragoza op 5 maart 1838 een veroveringspoging door Carlisten. De Zaragozanen barricadeerden de stad met meubels en verjoegen zo de vijand.
  vrijdag 15 t/m dinsdag 19 maart 2024
  Las Fallas (Valencia)
  La fiesta de las Fallas de Valencia. 'Las Fallas' is een traditioneel feest ter ere van Sint Jozef dat ieder jaar in de eerste weken van maart in Valencia wordt gevierd. Hoewel 'Las Fallas' officieel op de laatste zondag van februari begint (La Crida), vinden de belangrijkste festiviteiten plaats tussen 15 en 19 maart. De term 'fallas' verwijst naar zowel het feest als ook naar de beelden (van hout en piepschuim) die speciaal voor het feest worden gemaakt. De beelden bestaan uit een basisstructuur en een aantal 'ninots' (poppen die personages voorstellen). Sommige 'fallas' zijn enorm en kunnen zelfs 30 meter hoog zijn en tientallen poppen bevatten.
  dinsdag 19 maart 2024
  dinsdag 19 maart 2024
  zondag 24 maart 2024
  donderdag 28 maart 2024
  vrijdag 29 maart 2024
  zondag 31 maart 2024
  zondag 31 maart en maandag 1 april 2024
  woensdag 10 t/m vrijdag 12 april 2024
  maandag 15 april 2024
  Op 15 april 2024 wordt in Spanje de 'Dag van het Kind' (Día del Niño) gehouden, behalve in de regio Madrid; daar is de Kinderdag op de tweede zondag van mei.
  dinsdag 23 april 2024
  Dag van Aragón (Aragón)
  Op de naamdag van de patroon van Aragón (Sant Jordi) hebben de inwoners van de autonome Spaanse regio een officiële vrije dag. Sint Joris is al vanaf 1096 - toen Peter I van Aragón tijdens de Slag bij Alcoraz de stad Huesca veroverde - de beschermheilige van de streek.
  dinsdag 23 april 2024
  Dag van Castilië en León (Castilië en León)
  De 'Dag van Castilië en León' (Día de Castilla y León) herdenkt de Slag bij Villalar (23 april 1521) waarbij een groep Castiliaanse opstandelingen verpletterend werd verslagen door koning Karel I van Spanje. Elke drieëntwintigste april wordt de opstand van de comunidades herdacht met verschillende ceremonies.
  woensdag 1 mei 2024
  donderdag 2 mei 2024
  Fiesta de la Comunidad de Madrid, Dos de Mayo. Jaarlijks op 2 mei een officiële feestdag in de autonome regio Madrid, inclusief de hoofdstad van Spanje en de omliggende steden en dorpen. De regionale feestdag herinnert aan de opstand van 'Dos de Mayo' - de opstand van de bevolking tegen de troepen van Napoleons broer Lodewijk Napoleon Bonaparte op 2 mei 1808. Deze opstand markeert het begin van de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog (1808-1814).
  vrijdag 3 mei 2024
  donderdag 9 mei 2024
  donderdag 9 mei 2024
  zondag 12 mei 2024
  Op de tweede zondag van mei wordt in de regio Madrid de 'Dag van het Kind' (Día del Niño) gehouden. In de rest van Spanje is de Kinderdag jaarlijks op 15 april.
  vrijdag 17 mei 2024
  Día de las Letras Gallegas / Día das Letras Galegas. Regionale feestdag sinds 1963 in Galicië ter ere van de Galicische taal en letterkunde. Elk jaar staat een andere schrijver centraal. Datum vanwege het op 17 mei 1863 verschijnen van de dichtbundel "Cantares gallegos" van Rosalía de Castro.
  zondag 19 en maandag 20 mei 2024
  donderdag 30 mei 2024
  donderdag 30 mei 2024
  Dag van de Canarische Eilanden (Canarische Eilanden)
  Día de las Canarias. Jaarlijks op 30 mei. De 'Dag van de Canarische Eilanden' is een officiële feestdag in de autonome regio van Spanje en viert de cultuur van de eilandengroep. Een vrije dag voor de lokale bevolking, waarop overheidsinstellingen, scholen en de meeste bedrijven gesloten zijn.
  vrijdag 31 mei 2024
  Dag van Castilië-La Mancha (Castilië-La Mancha)
  Día de la Región Castilla-La Mancha. Jaarlijks op 31 mei. Vrije dag in de autonome Spaanse regio Castilië-La Mancha. De inwoners staan op deze dag stil bij de dag dat de Cortes Regionales - ofwel het regiobestuur - voor het eerst een parlementaire zitting hield op 31 mei 1984.
  zaterdag 1 juni 2024
  Sinds 1978 wordt in Spanje de 'Dag van de Strijdkrachten' (Día de las Fuerzas Armadas) op de zaterdag op of rond 30 mei gevierd (de sterfdag van koning Ferdinand III van Castilië). Geen officiële feestdag, maar overal in het land vinder er allerlei militaire activiteiten en evenementen plaats.
  zondag 9 juni 2024
  Día de la Región de Murcia. Jaarlijks op 9 juni. Op deze dag wordt elk jaar stilgestaan bij de dag dat in 1980 Murcia een autonome deelstaat werd.
  zondag 9 juni 2024
  Dag van La Rioja (La Rioja)
  Día de La Rioja. Jaarlijks op 9 juni. In de deelstaat La Rioja staat men op deze dag stil bij de ondertekening van Koning Juan Carlos I van de documenten waarna La Rioja een autonome deelstaat werd op 9 juni 1982.
  zondag 16 t/m dinsdag 18 juni 2024
  zaterdag 6 t/m zondag 14 juli 2024
  Het stierenrennen is altijd dodelijk voor de stieren, kijk daarom ook eens op de website van het Comité Anti Stierenvechten (CAS). Las fiestas de San Fermín (of: San Fermín-feesten). Jaarlijks van 6 tot en met 14 juli vinden 'Las fiestas de San Fermín' (de feesten van de heilige Fermín) plaats. Iedere ochtend vindt er het zogenaamde 'encierro' (stierenrennen) plaats: duizenden waaghalzen rennen (soms halfdronken) vóór en tussen de stieren over 900 meter afgezette straat naar de arena. Daarom is het feest ook wel bekend als het 'Stierenrennen in Pamplona'. Het dagelijkse ochtendritueel beslaat slechts enkele minuten van de negen dagen durende feesten ter ere van San Fermín. Jaarlijks komen er duizenden bezoekers kijken hoe in acht dagen 48 vechtstieren en tientallen ossen door de straten worden gejaagd en wagen sommigen zich op het parcours.
  donderdag 25 juli 2024
  Het feest van Sint-Jacob (Jakobus de Meerdere). Jaarlijks op 25 juli. Sint Jakobus is een zeer belangrijke heilige in Spanje. In het Spaans wordt zijn naam (Santo Iago, San Yago) verkort tot Santiago.
  donderdag 25 juli 2024
  Día Nacional de Galicia / Día de Patria Galega. Sinds 1919 de officiële regionale feestdag op de dag van Santiago Apóstol (Sint-Jacob), de beschermheilige van de autonome Spaanse regio.
  zondag 28 juli 2024
  Officiële feestdag van de regio Cantabrië. Op 28 juli 1778 werd Cantabrië ingeschreven als provincie en dat wordt jaarlijks gevierd met een regionale feestdag in de autonome Spaanse deelstaat aan de Atlantische Oceaan.
  maandag 5 augustus 2024
  Día de Nuestra Señora de África / Fiestas Patronales. Jaarlijks op 5 augustus in de autonome regio Ceuta een regionale feestdag.
  zondag 11 augustus 2024
  Dag van Cantabrië (Cantabrië)
  Día de Cantabria / Día de La Montaña. Iedere tweede zondag in augustus. De 'Dag van Cantabrië' is een folkloristische dag, maar niet de officiële autonome feestdag. Dat is de Día de las Instituciones op 28 juli 2024.
  donderdag 15 augustus 2024
  woensdag 28 augustus 2024
  Uitzinnig tomatenfeest in Buñol (Valencia, Spanje), jaarlijks iedere laatste woensdag van augustus. Een dag per jaar verandert het slaperige plaatsje Buñol in een vrolijk slagveld waar men elkaar bekogelt met tomaten. Wat 75 jaar geleden begon als kattenkwaad van een groepje jongens is nu 's werelds grootste voedselgevecht.
  maandag 2 september 2024
  Día de Ceuta. Jaarlijks op 2 september viert de stad Ceuta haar autonomie. Ter herinnering aan de dag waarop in 1415 Johan I van Portugal de stad in Noord-Afrika verliet en de macht overdroeg aan Pedro de Menezes, de 1e graaf van Vila Real. Officiële lokale feestdag.
  zondag 8 september 2024
  Dag van Extremadura (Extremadura)
  Día de Extremadura. Een regionale feestdag van een van de autonome regio's van Spanje. Extremadura ligt in het zuidwesten van Spanje en grenst aan Portugal en heeft als hoofdstad Mérida.
  zondag 8 september 2024
  zondag 8 september 2024
  Dag van Asturië (Asturië)
  Día de Asturias. Het prinsdom Asturië is een van de 17 autonome regio's van Spanje en ligt in het noordwesten van het land, met als hoofdstad Oviedo. De grootste stad van de regio is Gijón.
  woensdag 11 september 2024
  Diada Nacional de Catalunya. Op 11 september herdenkt Catalonië het verlies van de slag van Barcelona in 1714 tijdens de Spaanse Successieoorlog. In 1980 riep het autonome bestuur van Catalonië deze dag uit als nationale feestdag van Catalonië.
  zondag 15 september 2024
  De 'Virgen de la Bien Aparecida' is de beschermheilige van de autonome regio Cantabrië en de hoofdstad Santander.
  dinsdag 17 september 2024
  Dag van Melilla (Melilla)
  De 'Día de Melilla' markeert de verjaardag van de verovering van de stad op 17 september 1497 en is de officiële feestdag van de autonome stad.
  woensdag 9 oktober 2024
  Dag van Valencia (Valencia)
  Día de la Comunidad Valenciana. Jaarlijks op 9 oktober. Op deze dag staat de hele regio stil bij het feit dat op 9 oktober 1238 Koning Jaime I de stad Valencia heroverde op de Moorse bezetters waarna vele jaren later in 1304-1305 het Reino de Valencia werd opgericht.
  zaterdag 12 oktober 2024
  Nationale feestdag ter ere van Columbus. De dag waarop Columbus in 1492 Amerika ontdekte. Fiesta Nacional de España. Net als in veel Zuid-Amerikaanse landen wordt op deze dag herdacht dat Columbus in 1492 Amerika ontdekte.
  vrijdag 25 oktober 2024
  Día del País Vasco-Euskadiko Eguna. Jaarlijks op 25 een regionale feestdag in de Autonome Gemeenschap Baskenland. Datum ter herinnering aan het referendum in 1979 waarop door de Baskische bevolking de 'Estatuto de Autonomía del País Vasco' (ook bekend als "Estatuto de Gernika") werd aangenomen en Baskenland een autonome deelstaat werd.
  zondag 27 oktober 2024
  vrijdag 1 november 2024
  zaterdag 9 november 2024
  Jaarlijks vindt op 9 november in de Spaanse hoofdstad Madrid de 'Día de la Almudena' plaats. Een lokale feestdag (vrije dag) waarop Madrilenen de Kathedraal van Madrid bezoeken, de 'Santa María la Real de La Almudena'.
  woensdag 27 november 2024
  In Spanje wordt op 27 november 2024 de 'Día del Maestro' (Dag van de Leraar) gehouden. Ingesteld ter ere van José de Calasanz, katholiek priester, pedagoog, Spaans heilige en stichter van de eerste christelijke openbare school in Europa (op 27 november 1597 in Rome).
  dinsdag 3 december 2024
  Dag van Navarra (Navarra)
  De 'Dag van Navarra' (Día de Navarra) is een regionale feestdag op 3 december ter herinnering aan de sterfdag van Sint Franciscus Xaverius (San Francisco Javier), de beschermheilige van de autonome regio Navarra. De feestdag wordt verschoven naar maandag als 3 december op een zondag valt.
  dinsdag 3 december 2024
  Op 3 december is het de 'Dag van de Baskische Taal' (Euskararen Eguna). Deze dag bestaat al sinds 1948 maar werd in 1995 officieel erkend door de autonome Baskische regering en de Koninklijke Academie van de Baskische Taal (Euskaltzaindia).
  vrijdag 6 december 2024
  De 'Dag van de Grondwet' (Día de la Constitución) is een nationale feestdag van Spanje en wordt jaarlijks op 6 december gevierd. Op 6 december 1978 stemde 92% van de Spaanse bevolking in met een nieuwe grondwet. Dit referendum was ingezet mede op initiatief van het nieuwe gekozen parlement en Juan Carlos I die, na de dood van dictator Franco, de Spaanse koning was geworden.
  zondag 8 december 2024
  woensdag 25 en donderdag 26 december 2024
  donderdag 26 december 2024
  dinsdag 31 december 2024


  Verder lezen
  Feestdagen Spanje in: 2024 | 2025 | 2026
  Gerelateerde landen: Andorra, Europese Unie, Frankrijk, Gibraltar, Marokko, Portugal

  Zie landenkompas.nl voor meer informatie over het land Spanje.

  Actueel

  Komende feesten