zaterdag 24 juli 2021

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.Nationale Srebrenica Herdenking
Datum:
jaarlijks op 11 juli

Nationale Srebrenica Herdenking

Datum: zondag 11 juli 2021
Land / gebied: Nederland (Den Haag)
Soort: Herdenking
Nederland De Nationale Srebrenica Herdenking is sinds 1997 ieder jaar op 11 juli in Den Haag. Op deze dag worden de ruim 8.000 slachtoffers van de genocide in Srebrenica herdacht.

Op 11 juli 1995 vond het Drama van Srebrenica plaats: de massamoord op naar schatting 8.000 moslimjongens en -mannen, die formeel onder bescherming stonden van een Nederlands VN-bataljon.

Op 11 juli 1995, toen ruim 600 Nederlandse VN-militairen (achtereenvolgens de bataljons 'Dutchbat I, II en III') in Tuzla en Srebrenica hun humanitaire werk deden, forceerden Bosnisch-Servische troepen onder bevel van generaal Ratko Mladić zich met tanks de stad binnen en deporteerden en vermoordden ca. 8.000 moslimmannen en -jongens. Het wordt gezien als de ergste daad van genocide in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.

Een herdenkingsdag in Nederland.

Zie ook

Actueel

Komende feesten