Dag van de Financiën
Land / gebied: Indonesië
Indonesië In Indonesië is 30 oktober de 'Dag van de Financiën' (Hari Keuangan Nasional), ook bekend als de 'Dag van het Geld / Bankbiljet' (Hari Oeang Nasional).

De eerste officiële valuta op het grondgebied van het huidige Indonesië was de Nederlands-Indische gulden. De naam "roepia" (in het Indonesisch rupiah, een variant van de naam roepie in India) werd voor het eerst geïntroduceerd in 1943, tijdens de Japanse bezetting in de Tweede Wereldoorlog (de Nederlands-Indische roepia). Na het eind van de oorlog gaf de Javasche Bank kort zijn eigen roepia uit als vervanging.

Op 17 augustus 1945 brak de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog uit. Twee maanden na de onafhankelijkheidsverklaring brachten de revolutionairen de proclamatie uit op nieuw Indonesisch geld. Dit geld staat bekend als "Oeang Republik Indonesia" ('oeang' is de oude spelling van 'uang' wat 'geld' betekent). De eerste Indonesische roepiabiljetten kwamen officieel in omloop op 30 oktober 1946.

'Hari Keuangan Nasional' is een initiatief van het Ministerie van Financiën om het belang van de Indonesische roepia te benadrukken als betaalmiddel en als symbool van de onafhankelijke Indonesische staat.

Een feestdag in Indonesië.