vrijdag 30 oktober 2020

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.Maleisië Dag
Datum:
jaarlijks op 16 september

Maleisië Dag

Datum: woensdag 16 september 2020
Land / gebied: Maleisië
Soort: Nationale feestdag
Maleisië De 'Maleisië Dag' (Hari Malaysia) is een van de nationale feestdagen van Maleisië en wordt jaarlijks op 16 september gevierd ter herinnering aan het oprichten van de Maleisische Federatie in 1963.

In 1957 gaven de Engelsen hun soevereiniteit over Maleisië op en het schiereiland werd in dat jaar onafhankelijk onder de naam 'Federatie van Malakka'. Een nieuwe federatie met de naam Maleisië werd op 16 september 1963 opgericht door het samengaan van Malakka, Singapore, en de staten Sabah en Sarawak aan de noordkust van Borneo.

Niet te verwarren met de Nationale Dag (Hari Merdeka) van 31 augustus, waarop de onafhankelijkheid van 1957 wordt gevierd.

Sinds 2009 is 'Hari Malaysia' een officiële nationale feestdag en daarmee vieren Maleisiërs twee keer per jaar hun onafhankelijkheid. Het was de bedoeling de Maleisische Federatie op te richten op de zesde verjaardag van de onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk, maar door protesten van Indonesië en de Filipijnen werd het proces vertraagd tot 16 september.

Deze dag is ook de dag van de strijdkrachten van Maleisië, dus er vinden ook militaire festiviteiten plaats.

Een feestdag in Maleisië.

Zie ook

Actueel

Komende feesten