Nationale Feestdag
Land / gebied: Luxemburg
Soort: Nationale feestdag
Luxemburg National Feierdaag. Jaarlijks op 23 juni. Verjaardag van de groothertog. Sinds 1962 wordt de verjaardag van de monarch van Luxemburg gevierd op 23 juni, ongeacht de werkelijke datum van de geboortedag van de huidige heerser van het land.

De festiviteiten m.b.t. de nationale feestdag van Luxemburg beginnen de voorgaande dag (22 juni) met een plechtige wisseling van de wacht bij het groothertogelijk paleis rond 16:00 uur. In de avond vindt een fakkeltocht plaats in de hoofdstad. Daarna transformeren de publieke pleinen en de smalle straten van Luxemburg zich tot een grote open-air party met gratis concerten. Later op de avond wordt er vuurwerk afgestoken vanaf de Adolfsbrug (Adolphe-Bréck).

Nationale Feestdag
Op 23 juni worden er tal van festiviteiten georganiseerd. De dag begint met een officiële ceremonie, gevolgd door saluutschoten en een militaire parade in het stationsgebied van de stad. Het traditionele 'Te Deum' vindt in de middag plaats in de kathedraal (Kathedral Notre-Dame). Officiële plechtigheden worden bijgewoond door familieleden van de groothertog.

De nationale feestdag van Luxemburg was oorspronkelijk bedoeld om de verjaardag van groothertogin Charlotte (23 januari 1896 - 9 juli 1985) te vieren. Aangezien de datum van haar verjaardag in de winter viel, werden de festiviteiten uitgesteld tot een latere datum: 23 juni.

Sinds 7 oktober 2000 is Hendrik van Luxemburg de huidige monarch van het groothertogdom. Hij werd geboren op 16 april 1955.

Wanneer 23 juni op een zondag valt, wordt de officiële feestdag verschoven naar maandag.

Een feestdag in Europese Unie, Luxemburg.