Wapenstilstand (Jour de l'Armistice)
Land / gebied: België, Frankrijk
Soort: Herdenking
België Frankrijk In België en Frankrijk is 'Wapenstilstand' of 'Wapenstilstandsdag' op 11 november een nationale feestdag. Het is de jaarlijkse herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog.

In België wordt er ieder jaar in aanwezigheid van de koning de wapenstilstandsceremonie gehouden, niet alleen om de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog te gedenken, maar ook deze van de Tweede Wereldoorlog en alle andere oorlogen in de wereld.

Ook in Frankrijk (Jour de l'Armistice / Jour du Souvenir) en Servië (Дан примирја у Првом светском рату / Dag van de wapenstilstand in de Eerste Wereldoorlog) is dit een vrije dag. In het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten wordt eveneens uitgebreid bij deze dag stilgestaan met respectievelijk Remembrance Day en Veterans Day.

België
Op 11 november 1918, na 1568 dagen van een wereldwijde strijd, sloten Duitsers, Fransen en Engelsen een wapenstilstand af. Het betekende het einde van 'Den Grooten Oorlog'. Om 11:00 uur precies ging het staakt-het-vuren in. De strijdende partijen sloten de overeenkomst in een treinwagon, die nu nog steeds op dezelfde rails staat in het Franse plaatsje Compiègne.

De oorlog had 8,5 miljoen mensenlevens gekost. Alleen al in West-Vlaanderen sneuvelden 400.000 jonge mensen in een verschrikkelijke loopgravenoorlog.

Nu staat 11 november voor de herdenking van alle oorlogen in de wereld. In 1970 - vijfentwintig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog - ging op 11 november om 11:00 uur, de eerste 11.11.11-campagne van start. Op 11 november wordt het eind van twee wereldoorlogen herdacht. Er is maar één officiële feestdag in België voor het einde van de twee wereldoorlogen. De datum slaat op de wapenstilstand na de oorlog van '14-'18 maar de bevrijding van 1945 mag op dezelfde dag in die herdenking delen.

Direct na de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog kwam er in België een V-dag, op 8 mei (met de 'V' van Victory), maar een officiële feestdag is het nooit geworden, vermoedelijk om een wildgroei aan vrije dagen te vermijden en mogelijk ook uit consideratie met de 'oud-strijders van toen', om geen afbreuk te doen aan het officiële huldebetoon aan de 'helden van de IJzer'. In Frankrijk is deze dag wel een nationale feestdag (zie: Fête de la Victoire 1945).

Bezetting, vernieling, onnoemelijk veel doden, hertekende wereldkaarten, slagvelden vol gesneuvelden, er zijn veel gelijkenissen tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog, maar ook opmerkelijke verschillen. Eén van de grootste is dat de Tweede nog veel 'wreder' dan de Eerste is geweest.

Frankrijk
'Anniversaire de l'Armistice de 1918' (vrije dag). Herdenking die nog in ere wordt gehouden van de wapenstilstand in de Eerste Wereldoorlog, waarbij korte plechtigheden worden gehouden nabij het oorlogsmonument dat in elke Franse stad en dorp is te vinden.

In Nederland vindt de Dodenherdenking plaats op 4 mei. Nederland was neutraal tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Een herdenkingsdag in België, Europese Unie, Frankrijk, Frans Guyana, Guadeloupe, Martinique, Mayotte, Nieuw-Caledonië, Réunion, Saint-Barthélemy, Saint-Martin, Saint-Pierre en Miquelon, Servië, Wallis en Futuna.