Onafhankelijkheidsdag Ivoorkust
Land / gebied: Ivoorkust
Ivoorkust Op 7 augustus 1960 verkreeg Ivoorkust de onafhankelijkheid van Frankrijk.

President werd Felix Houphouët-Boigny, leider van de Parti Démocratique de Côte d'Ivoire/Rassemblement Démocratique Africain (PDCI-RDA). Houphouët-Boigny, die goede contacten onderhield met het voormalige moederland Frankrijk, zou tot zijn dood in december 1993 de functie van president blijven bekleden. Zijn partij PDCI-RDA verwierf eenzelfde dominante positie en bleef tot 1990 de enig toegestane partij.

Ivoorkust werd in de vijftiende eeuw door de Portugezen gekoloniseerd. Reeds in de 18e eeuw vestigden zich enkele Fransen in nederzettingen aan de kuststrook.

In de negentiende eeuw begonnen de Fransen zich in groten getale te vestigen in de Ivoorkust. In 1893 werd Ivoorkust een van Senegal gescheiden Franse kolonie. In 1906 werd Ivoorkust deel van Frans West-Afrika.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog koos het koloniale bestuur van Ivoorkust vóór de Vrije Fransen en tegen het Vichy-regime van maarschalk Pétain. Na de oorlog werd Frans West-Afrika een overzees territorium van de Franse republiek. Afrikaanse nationalisten richtten de Rassemblement Democratique Africain (RDA) op, een West-Afrikaanse territoriale partij. De afdeling van de Ivoorkust kreeg de officiële naam Parti Democratique de la Côte d'Ivoire-Rassemblement Democratique Africain (PDCI/RDA), kortweg gewoon PDCI genoemd. In 1958 werd Ivoorkust een autonome republiek binnen de Franse Federatie.
Bron: wikipedia/ min. BUZA

Een feestdag in Ivoorkust.