maandag 29 april 2024

Dag van de Ondergrondse Staat
Land / gebied: Polen
Polen De 'Dag van de Ondergrondse Staat' (Dzień Podziemnego Państwa Polskiego) wordt jaarlijks op 27 september gevierd. Geen officiële vrije dag, maar op deze dag is de Poolse vlag vaak op overheidsgebouwen te zien.

In 1998 ingesteld door de Sejm van de Poolse Republiek ter herinnering aan de oprichting van de Poolse Overwinningsorganisatie (SZP = Slużba Zwycięstwu Polski) op 27 september 1939.

Uit de SZP ontstond in 1942 het 'Binnenlands Leger' of 'Thuisleger' (AK = Armia Krajowa) wat de voornaamste verzetsbeweging vormde in het door nazi-Duitsland bezette Polen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De AK was in het gehele bezette gebied actief vanaf september 1939 tot haar opheffing in januari 1945. Armia Krajowa betekent "binnenlands leger" om het onderscheid te maken met het Poolse leger dat op dat moment buiten Polen vocht.

De Armia Krajowa - een van de grootste verzetsbewegingen tijdens de Tweede Wereldoorlog - was het gewapende element van wat later de Poolse Ondergrondse Staat zou gaan heten.

Een feestdag in Polen.