St. Maarten Carnival
Land / gebied: Sint Maarten
Soort: Nationale feestdag (Festival)
Sint Maarten Het 'Caribisch Carnaval' vindt op Sint Maarten jaarlijks plaats van eind april tot begin mei. Het Nederlandse deel van het Caraïbische eiland staat dan volledig in het teken van St. Maarten Carnival.

Caribisch CarnavalCarnaval is het grootste festival op het eiland waar gedurende 3 weken meer dan 6000 mensen op afkomen om van het eten, de muziek en het entertainment te genieten. Er zijn verschillende shows, kleurrijke parades, straatfeesten, sportevenementen, optochten, wedstrijden, concerten met nationale en internationale artiesten en speciale evenementen voor de jeugd.

Dinsdag 30 april 2024 is Carnival Day: een officiële nationale feestdag en de dag van de grote optocht (Grand Carnival Parade). Op 27 april (King's Day = Koningsdag) en 1 mei (Labour Day = Dag van de Arbeid) zijn de inwoners van Sint Maarten ook vrij.

Naast de grote optocht zijn er ook verschillende feesten en evenementen met bekende artiesten. De verschillende culturen van het eiland worden door middel van muziek, dans en eten samengebracht.

Caribisch Carnaval
Bij Philipsburg - de hoofdstad van het land - wordt elk jaar een centraal gelegen festivalterrein (Festival Village) special opgebouwd voor St. Maarten Carnival. Het terrein is even groot als een voetbalveld en wordt omringd door vele kleine eettentjes met verschillende gerechten uit de keukens van het eiland. Dit 'carnavalsdorp' vormt het hart van de festiviteiten en themafeesten en maakt Carnaval op Sint Maarten anders dan op de rest van de Caraïben.

Hoogtepunten tijdens St. Maarten Carnival 2024 zijn:
  • De officiële opening van Festival Village
  • Jouvert: een groot straatfeest waarmee Carnaval op maandag begint
  • Grand Carnival Parade: 30 april
  • Labour Day Parade: 1 mei
  • De festiviteiten worden ook groots afgesloten met een optocht met praalwagens, dansers en muziek. Op de laatste avond wordt de beeltenis van "King Momo" (Koning Carnaval) verbrand.

Caribisch Carnaval
    Vroeger werd er door de overheid op de Dag van Sint Maarten (11 november) een parade (Saint Martin's Day Parade) georganiseerd. De parade die op dezelfde dag op het Franse deel van het eiland plaatsvond, overschaduwde echter de festiviteiten op het Nederlandse deel. Daarop werd besloten het evenement naar het voorjaar te verplaatsen en de parade voortaan op Koninginnedag (30 april) te houden.

Na de troonsbestijging van Willem-Alexander in 2013, werd Koninginnedag omgedoopt tot Koningsdag en verplaatst naar 27 april. Desondanks wordt de "Grand Carnival Parade" nog steeds jaarlijks op 30 april gehouden.

'Caribisch Carnaval' op Sint Maarten wordt sinds 1990 georganiseerd door de "St. Maarten Carnival Development Foundation".

In andere landen in het Caraïbisch gebied vindt Carnaval meestal op de eerste maandag van augustus plaats ter herinnering aan en viering van de afschaffing van de slavernij (1 augustus 1833). Zoals in Anguilla (August Monday), Britse Maagdeneilanden (Festival Monday), Barbados (Kadooment Day), Antigua en Barbuda (Carnival Monday) en St. Kitts en Nevis (Emancipation Day). Ook op Saba wordt rond deze tijd Caribisch Carnaval gehouden. Op de laatste zaterdag van juli viert Rotterdam Zomercarnaval. Amsterdam organiseert tijdens de weekenden in juli en augustus het Kwaku Summer Festival.

Een festival in Sint Maarten.