zaterdag 22 juni 2024

Wereld Feesten Almanak


Dia di Rincon
Datum:
Land / gebied: Nederland, Bonaire
Bonaire Traditioneel wordt op 30 april jaarlijks 'Rincondag' (Dia di Rincon) gevierd, een cultureel en folkloristisch feest van het dorp Rincon op Bonaire.

Tijdens 'Dia di Rincon' maak je kennis met cultuur, tradities en geschiedenis. De bewoners lopen in prachtige kleurrijke klederdracht en naast muziekoptredens en folkloristische optochten zijn er ook eetkraampjes met lokale lekkernijen (krioyo). Tijdens deze dag komen niet alleen bewoners van Bonaire maar ook van de andere Antilliaanse eilanden het dorp bezoeken. Naast dat er veel gedanst wordt en je er lekkere lokale gerechten kunt proeven, wordt er best veel alcohol gedronken. De volgende dag - 1 mei: Dag van de Arbeid - is een officiële vrije dag en veel mensen slapen dan hun roes uit.

Rincon is de oudste nederzetting van Bonaire en werd in de 16e eeuw door de Spanjaarden gesticht. Omdat het dorp in een dal ligt tussen de heuvels aan de noordkant van het eiland, was het niet zichtbaar vanaf de zee en daardoor beschermd tegen piraten. Met 'Dia di Rincon' wil het dorp tevens laten zien dat het "groter" is dan "Playa" - zoals de andere stad op Bonaire, Kralendijk. in de volksmond heet.

Tot 2013 waren de inwoners van Bonaire vrij op 30 april vanwege het vieren van Koninginnedag. Na de troonsbestijging van Willem-Alexander verschoof de vrije dag naar 27 april. 'Dia di Rincon' is geen officiële vrije dag, waardoor het de laatste jaren minder bezoekers trekt.

Ook in Nederland wordt de Bonairiaanse Rincondag gevierd. Meestal in Tilburg op een zaterdag of zondag eind mei of begin juni.

Een feestdag in Bonaire, Sint Eustatius en Saba, Nederland.

Verder lezen

Meer informatie (externe link)

Zie ook

Actueel

Komende feesten