donderdag 22 oktober 2020

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.Dag van de Martelaren
Datum:
jaarlijks op 9 september

Dag van de Martelaren

Datum: woensdag 9 september 2020
Land / gebied: Afghanistan
Afghanistan Sinds 2012 wordt er in Afghanistan jaarlijks op 9 september stilgestaan bij alle mensen die in de strijd voor het land zijn omgekomen.

De dag is in het leven geroepen ter ere van Achmed Sjah Massoud, die op 9 september 2001 het doelwit werd van een zelfmoordaanslag.

Achmed Sjah Massoud was een politiek en militair leider die een rol speelde bij de verdrijving van het leger van de Sovjet-Unie uit Afghanistan. Later was hij minister onder president Rabbani en vanaf 1996 vocht hij als een van de leiders van de Noordelijke Alliantie tegen de taliban.

In 2002, een jaar na zijn dood, werd Massoud door president Hamid Karzai betiteld als 'Nationale Held van Afghanistan'. Ook vandaag nog zijn er veel portretten van Massoud in het straatbeeld van Kaboel te vinden.

Een feestdag in Afghanistan.

Zie ook

Actueel

Komende feesten