Día de la Constitución
Land / gebied: Spanje
Soort: Nationale feestdag
Spanje De 'Dag van de Grondwet' (Día de la Constitución) is een nationale feestdag van Spanje en wordt jaarlijks op 6 december gevierd.

Op 6 december 1978 stemde 92% van de Spaanse bevolking in met een nieuwe grondwet. Dit referendum was ingezet mede op initiatief van het nieuwe gekozen parlement en Juan Carlos I die, na de dood van dictator Franco, de Spaanse koning was geworden.

Spanje is een constitutionele monarchie met een koning als staatshoofd. Het Spaanse parlement (Cortes Generales) bestaat uit twee kamers en wordt voor vier jaar gekozen: het Congres van Afgevaardigden (350 leden) en de Senaat (208 direct gekozen en 51 regionale vertegenwoordigers). De Minister-president (Presidente del Gobierno) wordt gekozen door het Congres van Afgevaardigden.

De Spaanse grondwet gaat uit van de eenheid van de natie. Daarnaast beschikken alle 17 regio's, of te wel 'autonome deelstaten' waaruit Spanje bestaat over een specifiek Statuut waarin de verhouding tussen de staat en de betreffende regio is vastgelegd. De hierdoor toegekende mate van autonomie verschilt per regio. De regio's Catalonië en Baskenland hebben de meest vergaande autonome status. Tenslotte genieten de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla, aan de kust van Noord-Afrika, sinds 1995 ook een beperkte vorm van autonomie.

Een feestdag in Europese Unie, Spanje.