zondag 20 september 2020

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.Dag van de Oekraïense Eenheid
Datum:
jaarlijks op 22 januari

Dag van de Oekraïense Eenheid

Datum: vrijdag 22 januari 2021
Land / gebied: Oekraïne
Oekraïne Op 22 januari wordt met de 'Dag van de Oekraïense Eenheid' (День Соборності України) de nationale eenheid gevierd ter herinnering aan de vereniging van de Oekraïense gebieden in 1919. Op deze dag wordt de vlag gehesen en zijn er concerten en (politieke) demonstraties. Sommigen creëren menselijke ketens als symbool van nationale eenheid.

Dag van de Oekraïense Eenheid

Het huidige grondgebied van Oekraïne was aan het begin van de twintigste eeuw in het bezit van het Keizerrijk Rusland en het Oostenrijks-Hongaarse Rijk. In 1918 hielden beide rijken op te bestaan. In het voormalige Russische deel ontstond de Oekraïense Volksrepubliek. In het deel dat zich had afgescheiden van Oostenrijk-Hongarije, werd de West-Oekraïense Nationale Republiek uitgeroepen. Op 22 januari 1919 werd er een overeenkomst (Акт Злуки = Akte van Eenwording) getekend, waarin beide Oekraïense republieken officieel samengingen en een eenheid vormden. Het ondertekenen van die overeenkomst wordt beschouwd als de eerste stap in de wording van de moderne Oekraïense staat.

Ook gewoon 'Dag van de Eenheid' / День Соборності / 'Unity Day'. In 1999 ingesteld door president Leonid Koetsjma.

Een feestdag in Oekraïne.

Zie ook

Actueel

Komende feesten