Dag van de Republiek
Land / gebied: Turkije
Soort: Nationale feestdag
Turkije De 'Dag van de Republiek' (Cumhuriyet Bayramı) is een van de belangrijkste Turkse feestdagen en is jaarlijks op 29 oktober een nationale feestdag in Turkije. Festiviteiten beginnen de voorgaande dag en duren 35 uur. Ter herinnering aan de proclamatie van de Republiek Turkije op 29 oktober 1923 door Atatürk.

Mustafa Kemal Atatürk stichtte in 1923 een republiek naar westers model onder de naam Republiek Turkije, nadat het Ottomaanse Rijk na een langdurige periode van verval was ingestort. In het met de westerse mogendheden gesloten Verdrag van Lausanne werden de onafhankelijkheid, integriteit en soevereiniteit van de Republiek Turkije erkend.

De jonge Turkse republiek werd op westerse leest geschoeid, waarbij naar Frans, Italiaans en Zwitsers voorbeeld opgestelde wetgeving de islamitische verving. Als religieus beschouwde kleding werd verboden en vervangen door westerse kledij. Traditionele muziek moest plaats maken voor Europese klassieke muziek en toepassing van westerse technologie werd aangemoedigd, evenals emancipatie van de vrouw.

Een feestdag in Turkije.