maandag 28 september 2020

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.Dag van Solidariteit van Azerbeidzjanen
Datum:
jaarlijks op 31 december

Dag van Solidariteit van Azerbeidzjanen

Datum: donderdag 31 december 2020
Land / gebied: Azerbeidzjan
Soort: Cultureel, Nationale feestdag
Azerbeidzjan Jaarlijks wordt op 31 december de 'Dag van Solidariteit van Azerbeidzjanen' (Dünya Azərbaycanlılarının Həmrəyliyi Günü) gevierd. Een nationale feestdag ter ere van de Azerbeidzjaanse cultuur wereldwijd (de Azerbeidzjaanse diaspora).

Er leven grote groepen Azerbeidzjanen buiten de Republiek Azerbeidzjan en Iraans Azerbeidzjan door wie bij deze dag wordt stilgestaan (o.a. in Rusland, Turkije, Georgië, Kazachstan, Kirgizië, Oekraïne, Duitsland, Nederland, Engeland en de Verenigde Staten).

Op 31 december 1989 werd de grens tussen de Sovjetrepubliek Azerbeidzjan en Iran opgeheven en staken duizenden Azerbeidzjanen de rivier de Aras over om te worden herenigd met de Iraanse Azerbeidzjanen. Op dezelfde dag werd in Istanboel (Turkije) ook een congres voor en door Azerbeidzjanen wereldwijd georganiseerd.

De 'Dag van Solidariteit van Azerbeidzjanen' werd in 1991 ingesteld door Heydər Əliyev, de latere president van het land.

Dag van Solidariteit van Azerbeidzjanen
International Solidarity Day of Azerbaijanis / Solidarity Day of World Azerbaijanis / World Azerbaijanis Solidarity Day.

Een feestdag in Azerbeidzjan.

Meer informatie (externe link)

Zie ook

Actueel

Komende feesten