Dag van Solidariteit van Azerbeidzjanen
Land / gebied: Azerbeidzjan
Soort: Cultureel, Nationale feestdag
Azerbeidzjan Jaarlijks wordt op 31 december de 'Dag van Solidariteit van Azerbeidzjanen' (Dünya Azərbaycanlılarının Həmrəyliyi Günü) gevierd. Een nationale feestdag ter ere van de Azerbeidzjaanse cultuur wereldwijd (de Azerbeidzjaanse diaspora).

Er leven grote groepen Azerbeidzjanen buiten de Republiek Azerbeidzjan en Iraans Azerbeidzjan door wie bij deze dag wordt stilgestaan (o.a. in Rusland, Turkije, Georgië, Kazachstan, Kirgizië, Oekraïne, Duitsland, Nederland, Engeland en de Verenigde Staten).

Op 31 december 1989 werd de grens tussen de Sovjetrepubliek Azerbeidzjan en Iran opgeheven en staken duizenden Azerbeidzjanen de rivier de Aras over om te worden herenigd met de Iraanse Azerbeidzjanen. Op dezelfde dag werd in Istanboel (Turkije) ook een congres voor en door Azerbeidzjanen wereldwijd georganiseerd.

De 'Dag van Solidariteit van Azerbeidzjanen' werd in 1991 ingesteld door Heydər Əliyev, de latere president van het land.

International Solidarity Day of Azerbaijanis / Solidarity Day of World Azerbaijanis / World Azerbaijanis Solidarity Day.

Een feestdag in Azerbeidzjan.