Dag van het Kind
Land / gebied: Thailand
Thailand Kinderdag. De 'Dag van de Kinderen' (Wan Dek / วันเด็กแห่งชาติ / Children's Day) valt in Thailand jaarlijks op de tweede zaterdag van januari. In 2024 is dat op zaterdag 13 januari. Kinderen kunnen op deze dag vaak gratis naar allerlei activiteiten, pretparken en dierentuinen.

Regeringsgebouwen worden opengesteld voor bezichtiging en de koning spreekt enkele kinderen toe. Ook mogen kinderen in het 'Government House' op de stoel van de premier zitten. Het is niet alleen maar lol hebben: kinderen krijgen van de hoogste leraar in Thailand een les in moraliteit. Het leger opent ook haar deuren: bij de Koninklijke Luchtmacht kunnen kinderen een kijkje nemen in de cockpit van een straaljager en in Bangkok staan speciaal ingevlogen tanks en ander materieel waarop geklommen kan worden.

De metro en de Skytrain zijn tijdens 'Wan Dek' gratis voor kinderen onder de veertien jaar en onder de 1 meter 40. De Nederlandse ambassade houdt vaak haar eigen kinder- en familiefeestje (The Family Fun Day) met allerlei activiteiten en kraampjes.

De Verenigde Naties hebben 20 november ingesteld als Universele Kinderdag (Universal Children's Day). De lidstaten van de VN worden aangemoedigd een eigen 'Dag van het Kind' te organiseren. Op de tweede zaterdag van januari zet Thailand kinderen en hun rechten centraal tijdens 'Wan Dek'.

"Kinderen zijn de toekomst van een natie. Als de kinderen intelligent zijn, dan zal het land voorspoed kennen." (Thais gezegde)

Een feestdag in Thailand.